Φραγκογιάννης: “Η Τουρκία να επιλέξει”, διάλογος ή συνέχεια προκλήσεων

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά από ένα δίμηνο έντασης και τις προοπτικές της διπλωματίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου, μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

«Περιμένουμε η Ε.Ε. να δείξει ότι είναι ενωμένη απέναντι σε ο,τιδήποτε δημιουργεί αρνητικό κλίμα για διάλογο.
Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα μετάσχει στο διάλογο ή θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Μέχρι στιγμής, δημιουργείται κατάλληλο κλίμα, ώστε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι συζήτησης. Είμαστε ειρηνική χώρα και θέλουμε να συνομιλούμε με όλους και με την Τουρκία» είπε ο κ Φραγκογιάννης

Εμπόριο

Ερωτηθείς για τα ορόσημα που έχουμε μπροστά μας, υπέδειξε την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εμπορίου, στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο, για θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική στο Εμπόριο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. Επίσης, τη διαδικασία ανάδειξης νέου επικεφαλής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αναφερόμενος στο αποτύπωμα του covid-19 στο εμπόριο, ο κ Φραγκογιάννης έκανε λόγο για κατάσταση πολέμου με σάρωση κάθε σχετικού κανόνα. Τόνισε μάλιστα ότι προβάλλει πλέον ως απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός των κανόνων για το παγκόσμιο εμπόριο, όπως και των στρατηγικών μας επιλογών στο συγκεκριμένο τομέα. «Με το ξέσπασμα της πανδημίας, σχεδόν κάθε κανόνας εμπορίου διαλύθηκε. Ήταν ένας πόλεμος. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί υγειονομικό υλικό. Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι συνιστά στρατηγική επιλογή για κάθε χώρα στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και από ποιούς κανόνες θα πρέπει να διέπεται το παγκόσμιο εμπόριο.»

Μητσοτάκης – Ζάεφ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, η διαδικασία για την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών προχωρεί, ενώ προανήγγειλε επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία. Ο κ Φραγκογιάννης σημείωσε πως «η Βόρεια Μακεδονία είναι γειτονική χώρα και πρέπει να συνυπάρχουμε» αν και «εκκρεμούν κάποια ζητήματα μεταξύ μας. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας με σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας. Έχουμε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Μπαίνουμε στη φάση της πλήρους υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύντομα, θα έχουμε κι επίσκεψη στη Β.Μακεδονία. Τέλος,τόνισε πως «οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται στα 750- 780 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να καλύπτει το 10% του ΑΕΠ της γείτονος, για την οποία αποτελούμε τον δεύτερο εμπορικό παίκτη, μετά το Ην. Βασίλειο.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι