Frontex : ταχεία επέμβαση στα σύνορα της Ελλάδας

Frontex : ταχεία επέμβαση στα σύνορα της Ελλάδας

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα σύνορα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως από την Frontex χτες τη νύχτα να ξεκινήσει μια γρήγορη επέμβαση στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της στο Αιγαίο.

Οι ταχείες συνοριακές παρεμβάσεις αποσκοπούν στην άμεση παροχή βοήθειας σε κράτος μέλος της ΕΕ που υφίσταται επείγουσα και εξαιρετική πίεση στα εξωτερικά του σύνορα, ιδίως σε σχέση με μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στο έδαφός του.

“Δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να δεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα. Αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex να επικουρεί ένα κράτος μέλος που αντιμετωπίζει μια εξαιρετική κατάσταση ζητώντας επείγουσα υποστήριξη με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες με το Σένγκεν χώρες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri.

“Από το επόμενο έτος θα είμαστε σε θέση να βασιστούμε στους πρώτους 700 αξιωματικούς από τα ευρωπαϊκά στελέχη φύλαξης συνόρων και ακτοφυλακής για την παροχή επιχειρησιακής ευελιξίας σε περίπτωση ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Σήμερα, εξαρτόμεθα αποκλειστικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν για τις συνεισφορές που θα δώσουν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή “, πρόσθεσε.

Συνδρομές από κράτη ΕΕ και Σένγκεν

Η Frontex έχει ήδη αυξήσει την ικανότητα παρακολούθησης στα ελληνικά σύνορα και ανακατευθύνει αξιωματικούς από άλλες επιχειρήσεις για να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα για να ολοκληρώσει σύντομα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία επέμβαση στα σύνορα.

Μόλις συμφωνηθεί το σχέδιο, η Frontex θα ζητήσει από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και από τις συνδεδεμένες με το Σένγκεν χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό από την ομάδα ταχείας αντίδρασης, υποδεικνύοντας τα σχετικά χαρακτηριστικά και τους αριθμούς αξιωματικών από το καθένα.

Οι παρεμβάσεις βασίζονται στις ομάδες ταχείας αντίδρασης 1500 αξιωματικών και εξοπλισμού από κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν στους αξιωματικούς και το προσωπικό εντός πέντε ημερών και εξοπλισμό εντός 10 ημερών.

“Βασική μας αποστολή είναι η προστασία των κοινών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς υποστήριξη των κρατών μελών. Στην Ελλάδα, συμβάλλουμε σε αυτόν τον στόχο υποστηρίζοντας την καταγραφή των μεταναστών και των προβολών ασφαλείας, οι οποίοι είναι επίσης σημαντικοί για την επιστροφή », δήλωσε ο Fabrice Leggeri.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι