G7: Τρομοκρατία, κυβερνοασφάλεια, μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Δεν ήταν και οι επτά …υπέροχοι

Η τρομοκρατική απειλή, η διαχείριση των τζιχαντιστών και των οικογενειών τους, η μάχη κατά της χρήσης του Διαδικτύου για «τρομοκρατικούς και εξτρεμιστικούς σκοπούς» αλλά και η καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών θα είναι στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της G7 που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Παρίσι.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 και θα πραγματοποιηθεί στη Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας από τις 24 ως τις 26 Αυγούστου, το Παρίσι που ανέλαβε την προεδρία της G7 για το 2019 διοργανώνει εννέα υπουργικές συνόδους.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ θα υποδεχθεί τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας αύριο Πέμπτη. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν θα συναντηθεί με τους δικούς του ομολόγους την Παρασκευή και το Σάββατο.

Μετά την Ίσκια της Ιταλίας το 2017 και το Τορόντο του Καναδά το 2018 αυτή είναι η τρίτη φορά που συναντώνται οι υπουργοί Εσωτερικών της G7.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, σε αυτή τη σύνοδο οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν «τη συζήτηση, τον συντονισμό και την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών» σε θέματα στα οποία έχουν ήδη αναφερθεί σε προηγούμενες συνόδους τους, όπως η ενδογενής και εξωγενής τρομοκρατία και ο επαναπατρισμός των τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ.

Οι χώρες της G7 είναι αντιμέτωπες με ένα φλέγον ζήτημα μετά την πτώση του Μπαγούζ, του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, που σήμανε το τέλος του χαλιφάτου του.

Τα μέλη της G7 διαφωνούν για το τι πρέπει να γίνει με τους αλλοδαπούς μαχητές του ΙΚ και για το αν θα πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Οι ΗΠΑ επιθυμούν τον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών, ώστε να δικαστούν στις χώρες τους, ενώ η Γαλλία προτιμά να δικαστούν εκεί όπου βρίσκονται και έχει εκφράσει και την αντίθεσή της στην πρόταση των Κούρδων για τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου στη Συρία.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο διαφωνούν οι G7 είναι η μάχη κατά της χρήσης του Διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Το Παρίσι εκτιμά ότι η πρόταση των ΗΠΑ που βασίζεται στη συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου έχει «τα όριά της». Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία στηρίζουν την υιοθέτηση νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία θα προβλέπει την αφαίρεση «του περιεχομένου με τρομοκρατικό χαρακτήρα» από το Διαδίκτυο μέσα σε διάστημα μίας ώρας. Εκπρόσωποι της Google, της Microsoft, του Twitter και του Facebook θα είναι παρόντες στο Παρίσι για να συζητήσουν το θέμα.

Η καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Εσωτερικών, οι οποίοι έχουν καλέσει τον ομόλογό τους του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπάζουμ καθώς και τον Ουσένι Κομπαορέ υπουργό Ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία έχει την προεδρία της G5 Σάχελ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι