Γαλλία-Ρωσία-ΗΠΑ: "Κατάπαυση πυρός άνευ όρων" – Ερντογάν: "Γιατί ανακατεύονται αυτοί"

-

Σε μία σπάνια όσο και ιστορική κοινή ανακοίνωση για την σύρραξη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν οι Ρωσία - ΗΠΑ και Γαλλία με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, καλώντας σε κατάπαυση του πυρός άνευ όρων, με τον Ερντογάν να... εκνευρίζεται!

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι τρεις χώρες έχουν αναλάβει εδώ και 25 χρόνια τη διαμεσολαβηση για το πρόβλημα στην περιοχή.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι Πρόεδροι των τριών χωρών καταδικάζουν την ένοπλη αντιπαράθεση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου άνευ όρων.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν που έδωσε στην δημοσιότητα η γαλλική προεδρία αναφέρεται:

«Εμείς, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, εκπροσωπώντας και όλα τα μέλη της ομάδας του Μινσκ, καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στο Καραμπάχ. Λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Κάνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.Καλούμε επίσης τις δύο πλευρές, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, να προσέλθουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι του διαλόγου, καλή τη πίστη και άνευ όρων».

Ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως είναι απαράδεκτο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία να εμπλέκονται στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου, δεδομένου ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αρμενία.... πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ γιατί διαφορετικά η περιοχή δεν θα ειρηνεύσει.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι θύλακας αρμενικός - ο πληθυσμός του είναι κατά 90% Αρμένιοι. Αποσχίστηκε δε από το Αζερμπαϊτζάν όταν η ΕΣΣΔ άρχισε να διαλύεται και η πολυπολιτισμικότητα αλλά και οι χαλαρές σοβιετικές αρχές περί εθνοτήτων πλέον ήταν φανερό ότι θα έμπαιναν στο περιθώριο και θα άρχιζαν οι εθνικές συγκρούσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.