Γάζα: Επέτειος "Πορείας Επιστροφής" και φόβοι συγκρούσεων

-

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας καλούνται να διαδηλώσουν μαζικά το Σάββατο 30 Μαρτίου κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που τους χωρίζει από το Ισραήλ για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο των κινητοποιήσεων του κινήματος με τον ονομασία «Πορεία της επιστροφής».

Η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη, με τους διοργανωτές να έχουν ζητήσει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα την ημέρα εκείνη. Μάλιστα ο Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, κάνει λόγο για «διαδήλωση ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων.

Από την πλευρά του ΟΗΕ ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία και οι διοργανωτές προέτρεψαν οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται είναι αν η Χαμάς θα προσπαθήσει ή όχι να περιορίσει τις κινητοποιήσεις και να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά από τα ισραηλινά πυρά.

Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στην επιτυχία ή μη της μεσολάβησης που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία διαπραγματευόταν με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Από την άλλη πλευρά ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση. Η επέτειος της «Πορείας για την επιστροφή» συμπίπτει με μια περίοδο που η ένταση είναι οξυμένη. Από τις αρχές της εβδομάδας σημειώνονται εχθροπραξίες μεταξύ των Παλαιστινίων της Γάζας και του ισραηλινού στρατού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.