Γενί Σαφάκ: Έρευνες του Oruc Reis σε Ρόδο και Καστελόριζο...

-

Στο σεισμογραφικό Oruc Reis και τις έρευνες που διεξάγει στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται για ακόμη μια φορά δημοσίευμα της τουρκικής «Yeni Safak». Σύμφωνα με άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, το πλοίο αναμένεται να φτάσει ως τη Ρόδο και το Καστελόριζο και θα πραγματοποιήσει έρευνες μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα το δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο» αναφέρει πως το πλοίο στη δεύτερη και τρίτη φάση θα κινηθεί προς τον βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km².

«Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 km² θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως τις 12 Σεπτεμβρίου. Στην δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km² μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου» αναφέρει.

Υπενθυμίζεται πως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα είχε κάνει γνωστό πριν από λίγες ημέρες πως το σεισμογραφικό αναμενόταν να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να επιστρέψει στο λιμάνι. Υπενθυμίζεται ότι το «θερμόμετρο» έχει ανέβει στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από έκδοση πολλαπλών NAVTEX. Η Τουρκία προχώρησε σε παράταση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα να απαντά με αντι-NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.