Γερμανία - εκλογές στην Έσση: Τρίζει η καρέκλα της Μέρκελ;

-
«Πάτωσε» η Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις

Μια εκλογική αναμέτρηση που ίσως κρίνει το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ διεξάγεται την Κυριακή στην Έσση, ένα ομόσπονδο κρατίδιο με ιδιαίτερη σημασία για τη γερμανική οικονομία.

Διακυβεύεται η παραμονή του κόμματος της Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), στην εξουσία στην Έσση. Μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη το αδελφό βαυαρικό κόμμα της CDU, η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι και το κόμμα της καγκελαρίου θα δει το ποσοστό του να πέφτει πολύ την 28η Οκτωβρίου.

Αν η κυβέρνηση συμμαχίας CDU-Πρασίνων στην Έσση υπό τον Φόλκερ Μπουφιέ, στενό σύμμαχο της Μέρκελ, καταρρεύσει, αυτό θα εγείρει κι άλλες αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον η καγκελάριος θα μπορέσει να επικρατήσει ξανά και να παραμείνει αρχηγός του κόμματος στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο.

Έπειτα από 18 χρόνια στο τιμόνι της CDU και 13 στην καγκελαρία, τα ερωτήματα γύρω από το μέλλον της Μέρκελ μάλλον επιτείνουν την αβεβαιότητα στην οποία μοιάζει βυθισμένη η ΕΕ, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων για το Brexit, της ανόδου των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και των εντάσεων στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF κατέδειξε ότι το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οδεύει να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του στην Έσση, συγκεντρώνοντας το 12% των ψήφων.

Η Έσση, όπου βρίσκεται η γερμανική—αν όχι η ευρωπαϊκή—οικονομική πρωτεύουσα, η Φραγκφούρτη, είναι ένα από τα πλουσιότερα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Σε αυτή ζει το 7,5% του πληθυσμού της χώρας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.