Γερμανία: Συγχαρητήρια Μέρκελ και αξιωματούχων στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

-

Τα «εγκάρδια συγχαρητήριά» της προς μια «εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία», την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

Στην ανακοίνωσή της η κυρία Μέρκελ αναδεικνύει τόσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκλέγεται σε αυτή τη θέση γυναίκα όσο και το ότι κάποιος Γερμανός αναλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.

«Χαίρομαι διότι με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται μία εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα θα ξεκινήσει με μεγάλο ενθουσιασμό τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό κατέστησε πολύ σαφές κατά την σημερινή της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζει η Καγκελάριος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σήμερα χάνει μια επί πολλά χρόνια υπουργό στις κυβερνήσεις της, αλλά κερδίζει έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες. «Για αυτό προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Συγχαρητήρια και από αξιωματούχους

Τα συγχαρητήριά τους στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί. Δεν λείπει ωστόσο και η κριτική από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Αναλαμβάνετε το αξίωμά σας σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων, κατά την οποία η σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης αμφισβητείται πολλαπλώς. Ταυτόχρονα εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες στην Γερμανία από τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) εύχεται καλή επιτυχία στην κυρία φον ντερ Λάιεν «για τα επικείμενα υψηλά καθήκοντά της» και τονίζει ότι προσβλέπει σε μια συνεχιζόμενη καλή συνεργασία. «Τις προκλήσεις των καιρών μας μπορούμε να τις λύσουμε μόνο ως ενωμένη, κυρίαρχη και αλληλέγγυα Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Σολτς.

Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συγχαίρει την κυρία φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter και σημειώνει ότι κατά την σημερινή της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε σαφώς υπέρ μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για την οποία θέλουμε τώρα να εργαστούμε από κοινού».

«Ήταν σημαντικό ότι σήμερα τάχθηκε σαφώς υπέρ του κράτους δικαίου και υπέρ μίας κοινωνικής, αλληλέγγυας και κυρίαρχης Ευρώπης. Αυτή είναι η σωστή ατζέντα για την Ε.Ε., πάνω σε αυτήν θα πρέπει να μετρηθεί. Ο κόσμος δεν περιμένει την Ευρώπη, για αυτό είναι κομβικής σημασίας να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και να εξελίξουμε γοργά περαιτέρω το πρόγραμμα της νέας Επιτροπής», αναφέρει ο κ. Μάας.

Για «ιστορική μέρα» για την Ευρώπη κάνει λόγο στην δήλωσή της η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρώτη γερμανίδα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια», αναφέρει η Πρόεδρος του CDU και προσθέτει ότι το κόμμα της συγχαίρει την κυρία φον ντερ Λάιεν και για την «καταπληκτική και συναρπαστική ομιλία της» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είμαστε περήφανοι για την αντιπρόεδρο του κόμματός μας», λέει χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέρχεται από τον πολιτικό μεσαίο χώρο. Χτίζει γέφυρες και αγωνίζεται για την συνοχή της Ευρώπης. Θα υποστηρίξουμε δυναμικά την φιλοευρωπαϊκή της ατζέντα».

«Δύναμη και επιτυχία» στην άσκηση των καθηκόντων της εύχονται στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι συμπρόεδροι των γερμανών Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.