Γερμανό πρόεδρο της Κομισιόν θέλει η Μέρκελ

-
140

Η Άγγελα Μέρκελ θα επιθυμούσε ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να είναι Γερμανός και δείχνει να εγκαταλείπει τις αξιώσεις της για την ΕΚΤ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η κυριότερη προτεραιότητα της Μέρκελ δεν είναι πλέον η ΕΚΤ, αλλά η Κομισιόν» διαβεβαίωσε στην εφημερίδα κυβερνητική πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελάριος της Γερμανίας κρίνει πλέον ότι η προεδρία της ΕΚΤ αποτελεί κυρίως θέση γοήτρου, ενώ της Κομισιόν είναι πολιτικά πιο σημαντική. Από την άλλη, εκτιμάται, ότι ο υποψήφιος της Γερμανίας για την ΕΚΤ, ο νυν επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, δεν συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει στην κούρσα.

Η συζήτηση πάντως για την διαδοχή του Γιούνκερ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο παρασκήνιο και συχνά ακούγεται το όνομα του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit. Η  Handelsblatt αναφέρει ωστόσο ότι  πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται στο Βερολίνο για τους πιθανούς υποψηφίους της Γερμανίας. Ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δύο πρόσωπα που πρόσκεινται στο στενό περιβάλλον της Μέρκελ.

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Μάνφρεντ Βέμπερ, του επικεφαλής της ομάδας των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλους του κόμματος των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου.