Γερουσιαστής Μενέντεζ: Η Τουρκία θα συνεχίσει να τραβάει το σκοινί, τους έδωσε πολύ αέρα ο Τραμπ

-

Στην έλλειψη ισχυρής αντίδρασης από την πλευρά των ΗΠΑ αποδίδει ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργυρή, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια και να τραβάει την κατάσταση στα άκρα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο ο πρόεδρος Τραμπ του ανάβει «το πράσινο φως» με τη στάση του.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, αν και δεν έχει κανένα δεσμό με την Ελλάδα, τηρεί μια σθεναρά αντιτουρκική στάση και έχει ζητήσει μάλιστα να υποβληθούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο Κονγκρέσο  όλα τα εσωτερικά έγγραφα, απόρρητα και μη, που αφορούν την σχέση και τις επικοινωνίες Τραμπ-Ερντογαν, βέβαιος ότι ο Τραμπ κρύβει πολλά.

 

«Ας είμαστε ξεκάθαροι –η μόνη χώρα που αμφισβητεί αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει κατηγορηματικά και δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση σχετικά με την αναταραχή στην περιοχή», είπε.

Λόγω του Τραμπ, θαρρεί ότι έχει "το ελευθέρας"

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να τραβάει το σκοινί και ο λόγος είναι ότι δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις και συνέπειες. Όταν αγοράζει τους S-400 κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων και σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και δεν έρχεται αντιμέτωπος με κυρώσεις, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αντίδραση ανάλογη, κάποιες  συνέπειες, ή κυρώσεις, λαμβάνει και πάλι το μήνυμα ότι μπορεί να το κάνει. Όταν είναι έτοιμος να επέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη και όλοι παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα, λαμβάνει το μήνυμα ότι είναι ελεύθερος να το κάνει κι αυτό. Επομένως, η έλλειψη ισχυρής αμερικανικής αντίδρασης δίνει στον Ερντογάν το πράσινο φως να προχωρήσει, γιατί έχει αντιληφθεί ότι ίσως του ασκήσουμε κριτική αλλά δε θα κάνουμε τίποτα παραπάνω», τόνισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει η Ουάσινγκτον»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής απέδωσε την απόφαση του Ερντογάν να αγνοήσει τη προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα στην ουδέτερη στάση της Ουάσιγκτον, την οποία μάλιστα παρομοίασε με ένα σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει.

«Ένα μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει τις διατάξεις περί διαλειτουργικότητας των συστημάτων του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχουν συνέπειες. Για την Χάλκμπανκ μας είπαν "μην ανησυχείτε θα το τακτοποιήσουμε". Καμία συνέπεια ούτε και γι΄αυτήν (σ.σ. η τουρκική Τράπεζα στις ΗΠΑ που διευκόλυνε το Ιράν παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις). Για την επεμβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε κι εκεί είχε συνέπειες. Είναι πολύ καθαρό το μήνυμα που παίρνει ο Ερντογάν και πιθανόν. Οταν του είπε ο πρόεδρος Τραμπ το καλοκαίρι να κάνει πίσω, αυτός θεώρησε ότι ούτως η άλλως δεν θα αντιμετωπίσει καμία συνέπεια όποτε είπε "ας συνεχίσω". Και αυτό έκανε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην επιστολή στην οποία προσφάτως έστειλε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικάνου Προέδρου Ρόμπερτ Ο Μπράιν, ζητώντας να υποβληθούν στο Κογκρέσο όλα τα εσωτερικά έγγραφα, απόρρητα και μη, που αφορούν την σχέση και τις επικοινωνίες Τραμπ-Ερντογαν. Όπως είπε τα ζήτησε γιατί "χτύπησε" συναγερμός:

«Καταρχάς βλέπουμε τις δηλώσεις που κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος για την οικειότητα και την σχέση του με τον Ερντογάν. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η τράπεζα Χαλκμπανκ, η αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ δεν θα κινούνταν νομικά εναντίον της Χαλκμπανκ όπως επιτάσσουν οι αμερικανικοί νόμοι, είναι βαθύτατα προβληματικός. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για παραβίαση των αμερικανικών νόμων υπό τον νόμο CAATSA για την αγορά των S-400 είναι επίσης βαθύτατα προβληματικό. Και μετά διαβάζεις κάποια από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και προσπαθείς να συνθέσεις τα κομμάτια του παζλ, λέγοντας ότι "εδώ κάτι τρέχει και πρέπει να μάθουμε τι", διότι πρόκειται για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και τα συμφέροντα των συμμάχων μας στην περιοχή».

Οι διερευνητικές

Συνεχίζοντας, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές, λέγοντας ότι έχει αποκομίσει την εικόνα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί πραγματικά να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονες του, παραμένοντας, όμως, σταθερός στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ερωτηθείς τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και τι σημαίνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις γενικότερα, ο κ. Μενέντεζ στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας.

Το ενεργειακό και η Ρωσία

«Με χαρά διαπιστώνω ότι ο Υπουργός Πομπέο εφαρμόζει τον νόμο τον οποίο βοήθησα να περάσει, τον νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν αρκετές προβλέψεις αυτού του νόμου, όπως η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Χαίρομαι που το έκαναν πράξη. Χαίρομαι που βλέπω ότι ενισχύουμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα, ειδικότερα σε σχέση με τα κοινά στρατηγικά αμυντικά συμφέροντα μας. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για την ενέργεια στην περιοχή για να γίνει καταλύτης εξελίξεων και να είναι οικονομικά επικερδής για την Ελλάδα και την Κύπρο. Και την ίδια στιγμή να γίνει παράγοντας διαφοροποίησης της Ευρώπης για να απομακρυνθεί από την Ρωσία που είναι ο βασικός προμηθευτής ενέργειας. Όλα αυτά είναι θετικές εξελίξεις και οφείλονται στον νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο που πέρασε από το Κογκρέσο».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.