Γιατί αγόρασε παρωχημένα αντιαεροπορικά συστήματα από την Ουκρανία η Αγκυρα;

Γιατί αγόρασε παρωχημένα αντιαεροπορικά συστήματα από την Ουκρανία η Αγκυρα;

Η Ουκρανία φαίνεται να παραδίδει στην Τουρκία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας παρωχημένα S-125M1 «Neva-M1».

Αυτά φέρεται ότι θα παραδοθούν στη συνέχεια στη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη.

Η ουκρανική κρατική εταιρεία Ukrspetsexport τον Δεκέμβριο του 2019 εξήγαγε στην τουρκική εταιρεία K.B.A.T. Η Ithalat Ihracat Mumessillik Ve Danismanlik Ticaret Ltd. μια πρώτη παρτίδα στρατιωτικών υλικών στο πλαίσιο σύμβασης για την προμήθεια δύο αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-125M1 Neva-M1 συνολικού κόστους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σύμβαση περιελάμβανε:

Οχημα κεραίας UNV για τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-125M1 Neva-M1 (SA-3) – 1 τεμ.

Εκπαιδευτικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι 5V27D UD – 2 τεμ. .

UNK-M1 καμπίνα ελέγχου για τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-125M1 Neva-M1 (SA-3) – 1 τεμ. συμπεριλαμβανομένων:

Ένα σετ καλωδίων ελέγχου και σηματοδότησης KU-N, σύμφωνα με το φύλλο αρ. A25-10846 (5 είδη), – 1 τεμ. (ειδικά σχεδιασμένο για τη σύνδεση των εξαρτημάτων του συστήματος S-125M1 Pechora-M1 (SA-3) για τη μετάδοση σημάτων και εντολών ελέγχου ·

Ένα σετ καλωδίων ισχύος και επικοινωνίας KC-H, σύμφωνα με το φύλλο αρ. A25-10847 (9 είδη), – 1 τεμ. (ειδικά σχεδιασμένο για τη σύνδεση των εξαρτημάτων του συστήματος άμυνας αέρα S-125M1 Pechora-M1 (SA-3) και παροχή ισχύος από μονάδα παραγωγής ενέργειας ή βιομηχανικό δίκτυο).

– Σετ ανταλλακτικών, σύμφωνα με το φύλλο αρ. A25-10842 (1778 είδη), – 1 τεμ. (ένα σύνολο ειδικά σχεδιασμένων εξαρτημάτων, οργάνων μέτρησης, ηλεκτρικών μηχανημάτων, μετασχηματιστών, εξαρτημάτων και υλικών που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και επισκευή του συστήματος άμυνας αέρα S-125M1 Pechora-M1 (SA-3) υπό συνθήκες λειτουργίας ).

Η αποστολή έγινε αεροπορικώς, από το Κίεβο και το Λβοβ.

Πρόσφατα, φάνηκε να υπάρχουν αναφορές ότι υπήρξε διακοπή της σύμβασης, αλλά φαίνεται να είναι ψευδείς.

Δηλαδή οι αναφορές έλεγαν τα εξής:

«Στις 27 Δεκεμβρίου 2019, με την άμεση συμμετοχή του προηγούμενου γενικού διευθυντή του Ομίλου Εταιρειών Ukroboronprom Pavel Bukin, υπογράφηκε σύμβαση 30 εκατομμυρίων δολαρίων με την τουρκική κρατική εταιρεία SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri AS για την προμήθεια δύο αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-125. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι ήθελαν να αγοράσουν συγκροτήματα εκσυγχρονισμένα από την ιδιωτική εταιρεία Aerotechnika-ML.

Αλλά ήδη τον Ιανουάριο, μετά από αλλαγές στην ηγεσία της Ουκρανίας, η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε ότι ήταν απαραίτητο να υπογράψει εκ νέου τη σύμβαση, καθώς η Ukrooboronprom ήθελε να αλλάξει τον προμηθευτή. Φανταστείτε την έκπληξη των Τούρκων αξιωματούχων όταν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 από την ουκρανική πλευρά, προτάθηκε η προμήθεια συγκροτημάτων από άλλη εταιρεία – Techimpex. Και, επιπλέον, προτάθηκε η υπογραφή σύμβασης μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας κάποιου Tofig Nagiyev (πολίτης του Τουρκμενιστάν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας).

Η Techimpex δεν έχει τη δική της παραγωγή και είναι μια εταιρεία που αγοράζει όπλα σε ολόκληρη την πρώην σοβιετική σφαίρα επιρροής και τα μεταπωλεί μεσα από διάφορα «γκρίζα» σχήματα. Τα σοβιετικά συγκροτήματα αγοράστηκαν στη Μολδαβία το 2016 στην τιμή των 200.000 $ ανά τεμάχιο ως μη λειτουργικά.

Το δεύτερο γεγονός: το 2016, το SBU εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο Ουκρανού πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Tofig Khabibbovich Nagiyev για περίοδο 3 ετών.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία.”

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποδεχθεί την αλλαγή, εάν αυτό αληθεύει.

Ακόμη και να ακυρώθηκε η συμφωνία η όλη υπόθεση καταδεικνύει ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται για τέτοια συστήματα.

Οπως φαίνεται, η Τουρκία δεν είναι διατεθιμένη να μεταφέρει σύγχρονα συστήματα που έχουν αγοραστεί από δυτικές χώρες και πιθανά να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, ενώ τα τουρκικής κατασκευής Hisar δεν είναι ακόμη επειχειρησιακά.

Πιθανώς να συνεπικουρεί ήδη υπάρχοντα συστήματα σε απόθεμα με τις δυνάμεις της GNA, καθώς το σοβιετικής σχεδίασης S-125M1 πρωτοεισήλθε σε υπηρεσία το 1961. Μέχρι τώρα καμμία πηγή δεν αναφέρει ότι τα συστήματα που τύπου που είχε η Λιβυή είναι σε υπηρεσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι