Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: Η σημασία της επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

Στη σημασία της επένδυσης της Microsoft στη χώρα μας για τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αναδεικνύονται, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αρμοδιότητες την Ψηφιακή Στρατηγική και την Προσέλκυση Επενδύσεων, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, στον “Αθήνα 9.84” και στον Γιώργο Αποστολίδη. Υπογράμμισε τη σημασία ψηφιοποίησης των διοικητικών υπηρεσιών του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να ψηφιοποιήσει τη γραφειοκρατία, αλλά να απλοποιήσει τις διοικητικές διαδικασίες για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών για τη στήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, ταυτόχρονα με τη δημιουργία των απαραίτητων δεξιοτήτων στους πολίτες, ώστε να ανταποκριθούν στα νέα εργαλεία
Ξεκαθάρισε τέλος, πως τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, αποτελούν τεχνολογικές λύσεις που συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν τη δια ζώσης εργασία ή την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Η επένδυση της Microsoft είναι πολύ σημαντική. Αυτές οι αποφάσεις δεν παίρνονται εύκολα, είναι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρας μας. Η Ελλάδα γίνεται μόλις η 8η χώρα της Ευρώπης, με έναν τέτοιο κόμβο δεδομένων (data center). Θα βοηθήσει το οικοσύστημα καινοτομίας, θα προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις και θα αποτελέσει το κέντρο και άλλων θετικών εξελίξεων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συντείνοντας και στην επιστροφή στην Ελλάδα ικανών ανθρώπων από το εξωτερικό.»

«Πρέπει να κάνουμε κι άλλα πράγματα συμπληρωματικά, όπως να ψηφιοποιήσουμε το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας και να υποστηρίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας με το βλέμμα στη νέα επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε το κράτος για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Δε θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να απλοποιήσουμε τις διοικητικές διαδικασίες του κράτους και μετά να τις ψηφιοποιήσουμε.

Ένας επιπλέον στόχος είναι να χτίσουμε τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες στους πολίτες προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα νέα εργαλεία και να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ήδη, η πλατφόρμα της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών προσφέρει δωρεάν 1800 ώρες εκπαιδευτικού υλικού σε βασικές αλλά και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, μέσω της ασύγχρονης εκπαίδευσης. Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν διαδικτυακά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να αποκτήσουν πιστοποιήσεις σε αυτές τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες

«Η φορολόγηση τεχνολογικών επιχειρήσεων συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να το διαχειριστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, είναι τεχνολογικές λύσεις που έρχονται να συμπληρώσουν κι όχι να αντικαταστήσουν τη δια ζώσης εργασία ή την εκπαιδευτική διαδικασία. Αποτελούν εργαλείο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να βελτιωθούμε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι