Handelsblatt για Τουρκία: Το παραχαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ που βάζει βέτο στην ένταξη της Αυστρίας

Handelsblatt για Τουρκία: Το παραχαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ που βάζει βέτο στην ένταξη της Αυστρίας

Την Τουρκία κατονομάζει ως βασικό εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας η γερμανική εφημερίδας Handelsblatt, ενώ επικαλείται δήλωση εκπροσώπου μεγάλης χώρας – μέλους της Συμμαχίας, ότι «η στρατηγική της φιλικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, προκειμένου να μην την χάσουμε από σύμμαχο, φθάνει σαφώς στο τέλος της».

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό», χρειάζεται «θεραπεία με φρέσκα κύτταρα». Οι σύμμαχοι θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μάας, να πλησιάσουν πολιτικά μεταξύ τους. Ωστόσο, «λόγω των εσωτερικών εντάσεων, είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, όταν στην Τουρκία οι προτάσεις επικρίθηκαν πριν καν παρουσιαστούν», επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Αυτό είναι εκρηκτικό επειδή η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις –ταυτόχρονα η πολιτική της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης», γράφει το γερμανικό έντυπο. Και αναφέρεται στο γεγονός ότι η ‘Άγκυρα εμποδίζει  με βέτο εδώ και χρόνια την συνεργασία του ΝΑΤΟ με τρίτες χώρες που δεν την ευνοούν, όπως π.χ. της Αυστρίας,  με το αιτιολογικό ότι η χώρα αυτή μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αρνείται προτάσεις για ανάπτυξη του ΝΑΤΟ

Όπως γράφει το γερμανικό έντυπο, η Τουρκία προκαλεί το ΝΑΤΟ και με την επέμβαση τουρκικών δυνάμεων στην Συρία, με την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, με την ανάμιξή της στην διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κ.α. «Είναι απίθανο η Τουρκία να συμφωνήσει σε προτάσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το περιθώριο ελιγμών της, αλλά αυτές ακριβώς οι προτάσεις που δεν θέλει η Τουρκία είναι απαραίτητες για να φέρουν αναζωογόνηση στις πολιτικές συνεργασίες της Συμμαχίας».

Ο κ. Μάας δεν θέλησε να σχολιάσει τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη απόρριψη των περισσότερων από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, επειδή κάποια κράτη – μέλη θα αντιδράσουν σε αυτές.

Η στρατηγική φιλικής αντιμετώπισης της Τουρκίας ώστε να μην την χάσουμε από σύμμαχο φθάνει σαφώς στο τέλος της“, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος μεγάλης χώρας του ΝΑΤΟ το γερμανικό έντυπο και ο συντάκτης γράφει ότι «η περίπτωση της Τουρκίας πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί ανοιχτά. Η ελπίδα είναι ο μελλοντικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λάβει παρόμοια θέση στο ζήτημα».

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι «η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί το α’ εξάμηνο του 2021. Ο Μακρόν θα ήθελε να καταγγείλει και την έλλειψη συντονισμού σε σημαντικές αποφάσεις. Ένα αρνητικό παράδειγμα κατά τη γνώμη της Γαλλίας για το θέμα της ενδοσυνεννόησης στη συμμαχία είναι η μονομερής στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην βόρεια Συρία, η οποία δεν συζητήθηκε στο ΝΑΤΟ και κατέστη δυνατή καθώς δεν συζητήθηκε ποτέ ούτε η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που τέθηκε ως τετελεσμένο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι