Η ακροδεξιά ρυθμιστής των εκλογών στην Εσθονία

-

Οι Εσθονοί ψηφίζουν σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες αναμετριούνται η κεντροαριστερά και οι φιλελεύθεροι. Οι δεύτεροι όμως αμφισβητούνται αυτήν την φορά από ένα ακροδεξιό κόμμα που επωφελείται από την δυσαρέσκεια των αγροτικών περιοχών.

Συνολικά 1.099 υποψήφιοι που εκπροσωπούν δέκα κόμματα διεκδικούν τις 101 έδρες του κοινοβουλίου στον Ταλίν, στο οποίο μπαίνουν μόνον τα κόμματα που θα περάσουν το όριο του 5%.

Σχεδόν το 40% των 880.690 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επωφελήθηκαν από την εκ των προτέρων ηλεκτρονική ψηφοφορία για την οποία οι διαχειριστές του συστήματος βεβαίωσαν ότι θα μείνει απρόσβλητη από κάθε απόπειρα παρεμβολής.

Δημοσκόπηση πάντως, που αναφέρεται στην ηλεκτρονική ψήφο και στη πρόθεση εκείνων που θα ρίξουν την ψήφο στην κάλπη της εκλογικής τους περιφέρειας, προαναγγέλλει σκληρή αναμέτρηση. Το Κεντρώο Κόμμα του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας λαμβάνει το 24,5% των προθέσεων ψήφου, πίσω από τους φιλελεύθερους του Κόμματος της Μεταρρύθμισης υπό την πρώην ευρωβουλευτή Κάγια Κάλας, που συγκεντρώνει 26,6%.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό κόμμα ERKE, που υπόσχεται να μειώσει τον φόρο εισοδήματος και τη φορολογία, και αναπτύσσει αντιμεταναστευτικό λόγο, αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του και να λάβει το 17,3%. Δύσκολα ωστόσο θα βρει εταίρους για έναν συνασπισμό.

Πέντε ή έξι κόμματα στο κοινοβούλιο

Σε κάθε περίπτωση, με πέντε ή έξι κόμματα στο κοινοβούλιο, η δημιουργία ενός συνασπισμού μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκη. Το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, παραδοσιακοί αντίπαλοι, εναλλάχτηκαν στην εξουσία και μερικές φορές κυβέρνησαν μαζί από τότε που η Εσθονία έπαψε να τελεί υπό την σοβιετική κυριαρχία. Και τα δύο κόμματα, που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πέτυχαν τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, δίνοντας στην Εσθονία τον χαμηλότερο δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ στη ευρωζώνη.

Το Κεντρώο Κόμμα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις συντάξεις κατά 8,4% και να αντικαταστήσει τον ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος, που είναι 20%, με ένα προοδευτικό τμηματικό σύστημα για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, πιο κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα, θέλει να αυξήσει το ποσό του αφορολόγητου μηνιαίου εισοδήματος και να μειώσει την εισφορά ασφάλισης ανεργίας. Το ποσοστό της ανεργίας κινείται κάτω από 5%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,7% φέτος, μετά το 3,9% του 2018.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.