Η αμερικανική Βουλή μέμφεται επισήμως τον Τραμπ για τους Κούρδους

-
559
Η αμερικανική Βουλή μέμφεται επισήμως τον Τραμπ για τους Κούρδους

Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που επιπλήττει επισήμως τον Πρόεδρο Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών από τη βόρεια Συρία. Το ψήφισμα πέρασε με 354-60 ψήφους, ενώ τέσσερις νομοθέτες ψήφισαν "παρών".

Το ψήφισμα --υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Eliot Engel (D N.Y.) και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων κ. Michael McCaul (Τέξας)-- αντιτίθεται στην απόφαση «να τερματισθούν ορισμένες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις Συριακών Κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία».

Καλεί επίσης την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν τους Κούρδους, ενώ καλεί τον Λευκό Οίκο «να παρουσιάσει ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαρκή ήττα του ISIS». Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία να αποχωρήσουν, ανοίγοντας το δρόμο για την Τουρκία να ξεκινήσει την επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις που είχαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο πλευρό των ΗΠΑ.

Η απόφαση Τραπ καταδικάστηκε γρήγορα από τους νομοθέτες των δύο κομμάτων, καθώς εγκαταλείπονταν οι Κούρδοι, κάτι το οποίο προκαλούσε πρόβλημα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους γενικώς. Στη Γερουσία, οι Γερουσιαστές Lindsey Graham (R-S.C.) και Chris Van Hollen (D-Md.), αύριο αναμένεται να εισαγάγουν νομοθεσία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η πίεση για την υιοθέτηση κυρώσεων έρχεται μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, του υπουργού Εσωτερικών και υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν αναφέρει, ότι οι κυρώσεις του προέδρου Τραμπ δεν είναι επαρκείς για να πείσουν την Τουρκία να αλλάξει πορεία.

Με στοιχεία από το THE HILL