Η DW από τη Λευκωσία για την επόμενη Κυριακή στα Κατεχόμενα

-

Oι Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί είναι οι δύο μονομάχοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα στις 18 Οκτωβρίου, έχοντας επικρατήσει στον πρώτο γύρο με ποσοστό 32,35% και 29,84% αντίστοιχα. Όμως το αποτέλεσμα θα κριθεί από εκείνους που σε αυτό το γύρο ψήφισαν τους άλλους τέσσερις υποψηφίους, αλλά και από όσους απείχαν όπως γράφει ο ανταποκριτής της DW στη Λευκωσία Λουκιανός Λυρίτσας.

Την τρίτη θέση με ποσοστό 21,68% έλαβε ο Τουφάν Ερχιουρμάν του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος γεγονός που καθιστά το κόμμα της αριστεράς τον μεγάλο παράγοντα του δεύτερου γύρου, αφού οι άλλες υποψηφιότητες είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά. Συγκεκριμένα ο Κουντρέτ Όζερσαϊ έλαβε ποσοστό 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί 5,36% και ο Σερντάρ Ντενκτάς 4,20%.

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών προσομοιάζουν με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών του 2015, αφού και τότε ο υποψήφιος της τουρκοκυπριακής δεξιάς είχε εξασφαλίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο, με τον Μουσταφά Ακιντζί ωστόσο να επικρατεί τελικά με ποσοστό που έφτασε το 60,5%.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, καθιστά στον δεύτερο γύρο μία εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στους δύο διεκδικητές, που εκφράζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την σχέση της τ/κ κοινότητας με την Τουρκία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να δώσει αυτή την μάχη στηριζόμενος από την μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, κυρίως λόγω της ταύτισης του κόμματος της αριστεράς με την θέση Ακιντζί για λύση ΔΔΟ. Από την άλλη, ο Ερσίν Τατάρ μπορεί προς το παρόν να είναι βέβαιος μόνο για την στήριξη των ψηφοφόρων του κόμματος των εποίκων του υπό παραίτηση Ερχάν Αρικλί.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το που θα κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους οι Κουντρέτ Οζερσάι και Σερντάρ Ντεντκάς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα συγκρούστηκαν με τον κ. Τατάρ, γεγονός που επέφερε την αποχώρηση του Οζερσάι από την «κυβέρνηση» συνεργασίας υπό τον Ερσίν Τατάρ. Δεύτερο μεγάλο ερώτημα ενόψει του δεύτερου γύρου είναι το κατά πόσον η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, ώστε να ενισχύσει τα ποσοστά του κ. Τατάρ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η στήριξη της Άγκυρας προς τον κ. Τατάρ θα ενταθεί και θα στοχεύσει τους ψηφοφόρους που δεν βρέθηκαν χθες στις κάλπες, με αποτέλεσμα το ποσοστό της αποχής να ανέλθει χθες σε επίπεδα ρεκόρ (42%). Από τους παράγοντες αυτούς θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και κατ’ επέκταση η προοπτική για μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.