Η DW για το πού κατάντησε την λίρα ο Ερντογάν

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

Τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την καθοδική πορεία της τουρκικής οικονομίας και την υποτίμηση της λίρας, όπως γράφει η DW αναφέροντας την έκθεση της τράπεζας DZ (Deutsche Zentral – Genossenschaftsbank) και χρεώνοντας στη μεγαλομανία και στο συγκεντρωτισμό  του Ερντογάν την ευθύνη.

Έκθεση της γερμανικής συνεταιριστικής τράπεζας DZ σημειώνει ότι και άλλα νομίσματα κλυδωνίζονται στον κόσμο, αλλά η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 60% σε σχέση με το δολάριο. Το τουρκικό εθνικό νόμισμα είχε διπλάσια αξία πριν από μόλις μια τετραετία. Τους τελευταίους μήνες η λίρα βρίσκεται σχεδόν σε ελεύθερη πτώση με την ισοτιμία να βρίσκεται σε σχέση 1:8 με το δολάριο.

«Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετατρέπει τη Τουρκία σε αυταρχικό κράτος», δήλωσε στην DW ο Ζέρεν Χέτλερ, συντάκτης της έκθεσης και ειδικός σε ζητήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών στην προαναφερόμενη γερμανική τράπεζα. Διάφοροι ειδικοί εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 για να μεταβάλει τη χώρα σε ένα αυταρχικό κράτος, όπου τα πάντα χρησιμοποιούνται ανενδοίαστα για να αποπροσανατολιστεί ο ψηφοφόρος από τα εσωτερικά προβλήματα.

Πολλά μέτωπα και πολύς αυταρχισμός

Ο Ζέρεν Χέτλερ εκτιμά ότι την πορεία της τουρκικής λίρας επιβαρύνει και η εξωτερική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη στρατιωτική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Αυτού του είδους η εξωτερική πολιτική δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση  κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές, λέει ο Χέτλερ. Ο πρόεδρος Ερντογάν πηγαίνει συνεχώς γυρεύοντας, σαν να αναζητεί με λαχτάρα τη σύγκρουση, «όπως για παράδειγμα με την ΕΕ για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου ή την διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στόχος του είναι  να αποπροσανατολίσει από εσωτερικά προβλήματα και να ενισχύσει την εξουσία του», λέει ο συντάκτης της έκθεσης.

Η έκθεση σημειώνει ότι σοβαρή παρενέργεια της αυταρχικής πολιτικής Ερντογάν στο εσωτερικό και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική προκαλούν μεγάλη ανασφάλεια στους επενδυτές. Και επειδή οι επενδυτές απαιτούν ολοένα και υψηλότερα επιτόκια για τις επενδύσεις τους, ο πρόεδρος Ερντογάν αποδίδει σε εκείνους την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Τα έκανε “ρόιδο” και με την κεντρική τράπεζα

Καταστροφικές για την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών είναι, σύμφωνα με τον Ζέρεν Χέτλερ, οι παρεμβάσεις Ερντογάν στις αποφάσεις της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία απαιτεί να κρατά χαμηλά το βασικό επιτόκιο. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής δεν ήταν ο περιορισμός, αλλά η εκτίναξη του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.

Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας επιβεβαιώνει αυτή την αρνητική εξέλιξη σημειώνοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν αντέδρασε όπως έπρεπε με αύξηση του βασικού επιτοκίου στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και στην αύξηση των τιμών. Πρόσφατα, μπροστά στην “κατρακύλα “η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε επιτέλους σε αύξηση του βασικού επιτοκίου από 8,25% σε 10,25%.

Η έκθεση της DZ σημειώνει η Τουρκία δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη, γιατί εκτός των άλλων καταγράφει προβλήματα πολιτικής σταθερότητας, καθυστερήσεις σε καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, οικονομική κακοδιαχείριση, διαφθορά, χωρίς δημοκρατικές ελευθερίες, ελευθεροτυπία και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ισως το σημαντικότερο για την οικονομία, σύμφωνα με τον Ζέρεν Χέτλερ, είναι ότι ο Ερντογάν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας που έχει απολέσει την ανεξαρτησία της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι