Η ΕΕ έβγαλε από τη μαύρη λίστα τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής

-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε από τη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων τον Αγκίλα Σάλεχ, πολιτικό ηγέτη της ανατολικής Λιβύης, προκειμένου να ενθαρρύνει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη και να διασφαλίσει ότι οι Βρυξέλλες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Σάλεχ, επικεφαλής της Βουλής που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, δεν υπόκειται πλέον σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων στην Ευρώπη, όπως προέβλεπαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος του πριν από τέσσερα χρόνια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕ σημειώνεται ότι συμφωνήθηκε η άρση των κυρώσεων «υπό το φως της πρόσφατης, εποικοδομητικής του δέσμευσης υπέρ μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη λιβυκή κρίση».

Μετά από μήνες αδράνειας, οι Ευρωπαίοι βλέπουν μια ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουν τον ρόλο τους στη Λιβύη, μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο, αλλά και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη τουρκική και ρωσική στρατιωτική ανάμιξη στην περιοχή.

Η ΕΕ, όπως και ο ΟΗΕ, στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, στη δύση. Όμως ο Σάλεχ πλέον είναι υπολογίσιμος στις διαπραγματεύσεις, αφου εκπροσωπεί πολλές δυνάμεις όχι μόνον της ανατολικής Λιβύης, αλλά και περιοχών του νότου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.