Η Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη της ΕΕ με Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία και άλλες τρεις χώρες

Η Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη της ΕΕ με Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία και άλλες τρεις χώρες

Ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός μετείχε στην σημερινή τηλεδιάσκεψη της ΕΕ με την ομάδα έξι ανατολικών χωρών (της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης), δηλαδή με Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία

Μίλησε για την μεγάλη σημασία που έχει να ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επαίνεσε την έως τώρα πρόοδο των Ανατολικών Εταίρων στο μεταρρυθμιστικό τους έργο, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, αλλά έθιξε και το ζήτημα των αντίστοιχων προσπαθειών στους τομείς των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης που επέδειξε η ΕΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους Ανατολικούς Εταίρους συνδράμοντας τόσο στην αντιμετώπιση των άμεσων υγειονομικών αναγκών τους, όσο και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Η Ανατολική Εταιρική Σχέση

Πρόκειται για συμφωνία χαλαρής σύνδεσης που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία και επισημοποιήθηκε το Μάιο του 2009 στην Πράγα.

Σκοπός της συμφωνίας αυτής ήταν αρχικά τουλάχιστον, να ενισχυθεί η σταθερότητα, η ευμάρεια και να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη, με στόχο την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη. Προσέβλεπε στην  σημαντική αναβάθμιση του επιπέδου πολιτικής δέσμευσης, καθώς και την προοπτική σύναψης συμφωνιών σύνδεσης νέας γενεάς, μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην οικονομία της ΕΕ, τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ευκολότερα στην ΕΕ οι πολίτες αυτών των χωρών υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι ασφάλειας, βελτιωμένες συμφωνίες ενεργειακής ασφάλειας που θα ωφελήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αυξημένη χρηματοδοτική ενίσχυση.

Το στρατηγικό σκεφτικό ήταν ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ΕΕ επηρεάζεται από γεγονότα που συμβαίνουν στην Ανατολική Ευρώπη και στο Νότιο Καύκασο.

Η συμφωνία θεωρητικά ανταποκρίθηκε στην επιθυμία των ανατολικών γειτόνων της ΕΕ να προσεγγίσουν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ αύξησαν τη γεωγραφική εγγύτητα με τους ανατολικούς γείτονές μας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) έχουν φέρει αυτές τις χώρες πιο κοντά στην ΕΕ από πολιτικής και οικονομικής πλευράς.  Μετά τη σύγκρουση στον Καύκασο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει την πρότασή της νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν.

Προβλέποντται σταδιακή ένταξη στην οικονομία της ΕΕ, με τον κατάλληλο ρυθμό ανάλογα με το διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης κάθε χώρας εταίρου,καθώς και συμφωνίες κινητικότητας (ευκολότερα τα νόμιμα ταξίδια στην ΕΕ), αλλά και απο εκείνη την πλευρά ενέργειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.  Αυτό το “πακέτο” θεωρητικά θα αύξανε την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ αλλά και των ανατολικών εταίρων της. Επίσης προεβλέπετο μια πολυμερής πολιτική πλατφόρμα σε διάφορους τομείς: δημοκρατία, χρηστή διακυβέρνηση και σταθερότητα, οικονομική ολοκλήρωση και σύγκλιση με τις πολιτικές της ΕΕ, ενεργειακή ασφάλεια και επαφές μεταξύ των λαών για να ενισχυθούν περαιτέρω οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των εταίρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι