Η ιταλική ENI "παντρεύεται" την Total για προστασία στην κυπριακή ΑΟΖ

-

Η κοινοπραξία της γαλλικής Total με την ιταλική ENI εξασφάλισε τα δικαιώματα στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ με ποσοστά 50-50. Η Total εισέρχεται και στα θαλασσοτεμάχια 2, 3, 9 και 8. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Total και ENI, το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους επικεφαλής της Total και της ENI. Το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα παραπάνω.

Η Total θα συμμετάσχει στο θαλασσοτεμάχιο 2 με ποσοστό 20%, στο θαλασσοτεμάχιο 3 με ποσοστό 30%, στο θαλασσοτεμάχιο 9 με ποσοστό 20% και στο θαλασσοτεμάχιο 8 με ποσοστό 40%. Υπενθυμίζουμε ότι στο θαλασσοτεμάχιο 8 η ENI είχε 100% των δικαιωμάτων.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε επ' αυτού: «Θεωρούμε ότι αυτή η διευθέτηση θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες». Ανέφερε ακόμα ότι έχουν δοθεί οι παρατάσεις 12 μηνών για το κάθε ένα από τα θαλασσοτεμάχια 2, 3, 9, 8 και 11.

Για τα τεμάχια 2, 3, 9 στα οποία η ENI είχε ποσοστό 80% και η Kοgas 20%, ο Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η Total θα λάβει τα ποσοστά από τον ιταλικό κολοσσό. Απαντώντας σε ερώτηση, μάλιστα, είπε πως υπολογίζεται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 να έχουμε συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες. Πρόκειται για ερευνητικές και για επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Υπενθυμίζω ότι αυτό το πλαίσιο είχε συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του CEO της Total πριν περίπου 12 μήνες. Εργαστήκαμε -εταιρείες και Υπουργείο- σκληρά για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα και ακριβώς δείχνει ότι όπως έχουμε προγραμματίσει έτσι και συνεχίζουμε», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς ποιες ενέργειες προγραμματίζονται για αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Λακκοτρύπης είπε πως «οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι καλά γνωστές, κινούμαστε και σε διπλωματικό και σε νομικό επίπεδο σε διάφορα επίπεδα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα για να προασπιστούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». Μετά τις παραπάνω εξελίξεις δημιουργείται μια ομπρέλα στα θαλλασοτεμάχια της ΑΟΖ, η οποία θα έχει την κάλυψη της Γαλλίας, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρατάει τους Τούρκους μακριά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.