Quantcast
Η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά εταιρειών - slpress.gr

Η Κίνα αντιτίθεται σφόδρα στο να επιβάλουν άλλες χώρες μονομερώς κυρώσεις σε κινεζικές οντότητες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου σήμερα απαντώντας τις τελευταίους περιορισμούς στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies Co.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να επηρεάσουν περαιτέρω τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκάο Φενγκ σε δημοσιογράφους κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε αργά χθες (τοπική ώρα) ότι προσθέτει την Huawei Technologies και 70 συνδεόμενες με αυτή εταιρίες στο ‘Entity List’, μια κίνηση που απαγορεύει στην εταιρία να αποκτά εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρίες χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε επίσης αργά χθες εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρίες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατασκευάζουν εταιρίες που θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Το διάταγμα δεν κατονομάζει συγκεκριμένα κάποια χώρα ή εταιρία, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη χαρακτηρίσει την Huawei «απειλή» και προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη συμμάχων στο να μη χρησιμοποιούν εξοπλισμό δικτύων της Huawei στα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G.

«Η Κίνα έχει τονίσει πολλές φορές ότι η έννοια της εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κατάχρησης και ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον προστατευτισμό στο εμπόριο», δήλωσε ο Γκάο. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιριών».

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι ο Τραμπ στηρίζει την απόφαση να «αποτραπεί η χρήση αμερικανικής τεχνολογίας από οντότητες ξένης ιδιοκτησίας με τρόπους που πιθανόν υπονομεύουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια ή τα ξένα συμφέροντα πολιτικής».

Ως απάντηση, η Huawei, που αρνείται ότι τα προϊόντα της θέτουν κίνδυνο για την ασφάλεια, ανακοίνωσε ότι είναι «έτοιμη και διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να βρεθούν αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων». Η εταιρία ανακοίνωσε ότι το να τεθούν περιορισμοί στις δραστηριότητες της Huawei στις ΗΠΑ «θα περιορίσει τις ΗΠΑ σε κατώτερες, αλλά ακριβότερες εναλλακτικές, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ ως προς την ανάπτυξη των δικτύων τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) και εντέλει θα πλήξει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και των αμερικανών καταναλωτών»,

Οι κόρες του Malcolm X ζητούν να ανοίξει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας του

Τα μέτρα σε βάρος της Huawei εφαρμόζονται ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Κίνα για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες. Η προοπτική περαιτέρω διαπραγματεύσεων ετέθη εν αμφιβόλω αφού οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εκατέρωθεν αύξηση δασμών.

Ο Τραμπ άμβλυνε τη ρητορική του για το εμπόριο την Τρίτη και επέμεινε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει. Ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Ο Γκάο, ερωτηθείς για το εάν ο Τραμπ και ο Σι πρέπει να συναντηθούν για να επιλυθεί η εμπορική διαμάχη, δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχει ενημέρωση αναφορικά με τα σχέδια επίσκεψης επί του παρόντος αμερικανικής αντιπροσωπείας για το εμπόριο στην Κίνα.

Καθώς την περασμένη εβδομάδα καθυστέρησαν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τις πιέσεις αυξάνοντας τους δασμούς σε μια λίστα κινεζικών εισαγωγών αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Η Κίνα ανταπάντησε με υψηλότερους δασμούς σε μια επικαιροποιημένη λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισεκ. δολαρίων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.