Η Κίνα θορυβείται από πιθανόν νέο ιό στο Καζακστάν - Εκείνο διαψεύδει

-

Το Καζακστάν διέψευσε σήμερα ως fake news τα περί νέου ιού στη χώρα "πιο θανατηφόρου από τον  Covid-19", παρότι η Κίνα εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της σχετικά με αυτόν και πολλά κινεζικά ΜΜΕ έχουν τίτλο "νέος ιός"

Συγκεκριμένα, μετά από την εμφάνιση βαρύτατης πνευμονίας στο Καζακστάν, με θύματα και Κινέζους που διαβιούσαν εκεί, η κινεζική πρεσβεία στη χώρα εξέδωσε προειδοποίηση που ανέφερε:

"Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις πόλεις Ατιράου, Ακτόμπε και Σιμκέντ στο Καζακστάν από τα μέσα Ιουνίου. Η πνευμονία στο Καζακστάν προκάλεσε τον θάνατο 1.772 ανθρώπων το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τον Ιούνιο καταμετρήθηκαν 628 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων πολιτών. Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν και άλλοι υγειονομικοί θεσμοί διεξάγουν συγκριτική μελέτη για το νοσογόνο παράγοντα, αλλά ακόμη δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα από αυτήν".

Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται επακριβώς σε νέο ιό ή σε νέο στέλεχος κορονοϊού, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση κατά πόσον πρόκειται για τον "γνωστό" ιό.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης που στηρίχθηκαν στην ανακοίνωση της πρεσβείας «ψευδείς ειδήσεις».

"Δεν είναι νέος ιός"

Το υπουργείο σημείωσε ότι οι απολογισμοί του για λοιμώξεις από βακτηριακή, μυκητιακή και ιική πνευμονία, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης περιπτώσεις που δεν είναι σαφές από τι προκλήθηκαν, ανταποκρίνονται στις  οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την αναφορά κρουσμάτων και θανάτων απο covid-19.

«Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε από ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά ένα νέο είδος πνευμονίας στο Καζακστάν είναι εσφαλμένη», υπογράμμισε το υπουργείο.

Το Καζακστάν, το οποίο επέβαλε για δεύτερη φορά καραντίνα αυτή την εβδομάδα για να αναχαιτίσει την επιδημία  έχει καταγράψει συνολικά σχεδόν 55.000 κρούσματα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε χθες μέσα σε μια μέρα,  σε 1.962, αριθμό-ρεκόρ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Kazinform μετέδωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πνευμονίας «αυξήθηκε 2,2 φορές τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.