Η κορβέτα και ο ισπανικός εθνικός ύμνος στο Γιβραλτάρ (vid.)

-
307

Σοβαρή ισπανική πρόκληση στο Γιβραλτάρ καταγγέλλουν οι Βρετανοί. Η ισπανική κορβέτα Infanta Elena, κλάσης Descubierta, έπλευσε στα όρια των βρετανικών υδάτων παιανίζοντας τον ισπανικό εθνικό ύμνο.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε το συμβάν. «Όπως σε κάθε παραβίαση βρετανικό σκάφος προσέγγισε και το ισπανικό αποχώρησε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες για την όλη υπόθεση και κυρίως για το αν ακουγόταν ο ισπανικός εθνικός ύμνος. Το πλήρωμα του βρετανικού σκάφους που προσέγγισε ανέφερε πως δεν άκουσε τίποτα.

Από την άλλη πλευρά και ο κυβερνήτης του Γιβραλτάρ έκανε λόγο για παραβίαση την οποία χαρακτήρισε «μη επαγγελματική, παιδιάστικη πρόκληση χωρίς νόημα».

Η Ισπανία διεκδικεί το Γιβραλτάρ για πάνω από 300 χρόνια. Οι Βρετανοί κατέλαβαν τον στρατηγικής σημασίας βράχο το 1713 κατά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Οι κάτοικοι πάντως έχουν δύο φορές απορρίψει την υπαγωγή τους σε ισπανική κυριαρχία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.