Η μυστηριώδης εξαφάνιση Ερντογάν προκαλεί ερωτηματικά στην Τουρκία

-
1593
Το πολιτικό άστρο του Ερντογάν βαίνει προς τη δύση του, Νεφέλη Λυγερού

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

«Πού είναι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;» αναρωτιούνται πολλοί στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι, ενώ ο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας συνήθως βγάζει καθημερινά λόγους που υπερπροβάλλονται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Την τελευταία φορά που έκανε δημόσια εμφάνιση ο πρόεδρος Ερντογάν που κυβερνάει από το 2003, ήταν την Παρασκευή αμέσως μετά την προσευχή. Ήταν όταν μίλησε με τους δημοσιογράφους σχετικά με τις εντάσεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα μιλούσε σε μια σειρά συγκεντρώσεων σε όλες τις 39 περιοχές της Κωνσταντινούπολης πριν από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου. Ωστόσο, ο Μεχμέτ Ασετ, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κυβερνών κόμμα άλλαξε τη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας του για να επικεντρωθεί περισσότερο στον υποψήφιο του τον Γιλντιρίμ.

Ο Ασετ είπε ότι το κυβερνών κόμμα είχε αλλάξει τακτική, καθώς οι ιθύνοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοσμική αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποίησε την προεκλογική εκστρατεία για να 'χτυπήσει' τον πρόεδρο. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hürriyet Abdülkadir Selvi, γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με τον Ερντογάν, δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος θα ασχοληθεί ελάχιστα με την προεκλογική εκστρατεία.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου δήλωσε την Τρίτη 11 Ιουνίου, ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις του Ερντογάν είχαν ακυρωθεί και οι φωτογραφίες του προέδρου είχαν αφαιρεθεί από το οπτικοακουστικό υλικό του κόμματος.

Σύμφωνα με αναλυτές, ήταν λάθος το γεγονός ότι ο Ερντογάν διεξήγαγε μαζικές συγκεντρώσεις στην Τουρκία πριν από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Κάτι τέτοιο απέκλεισε τους υποψηφίους του κόμματο του Ερντογάν. Έτσι, το Ισλαμιστικό Κόμμα του Ερντογάν έχασε τον έλεγχο πολλών μεγάλων πόλεων αλλά αντιτάχθηκε στην φαινομενική νίκη της αντιπολίτευσης στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, λόγω των παραβιάσεων στην εκλογική διαδικασιών. Έτσι, ο Ερντογάν έδωσε εντολή για επανάληψη των εκλογών μόνο για την Κωνσταντινούπολη.

Τώρα, πολλά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητούν το αν ο Ερντογάν είναι άρρωστος ή αν υπάρχει άλλος λόγος για την εξαφάνισή του από τη δημόσια σφαίρα. Ο αρθρογράφος του αντιπολιτευτικού μέσου Duvar, Kemal Can, δήλωσε την Τετάρτη 12 Ιουνίου ότι η απόσυρση του Erdoğan από την προεκλογική εκστρατεία θα μπορούσε να είναι είτε μια απόπειρα τακτικής αποδυνάμωσης της αντιπολίτευσης, είτε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο Ερντογάν από μια εκλογική ήττα στην Κωνσταντινούπολη.


Πηγή: Ahvalnews