Η Νότια Κορέα στέλνει πλοία της στα στενά του Ορμούζ

-

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ναυτική δύναμη υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή συνεισφέροντας με πλοία, περιλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού, για να προστατεύονται δεξαμενόπλοια που διέρχονται από το στενό του Oρμούζ, γράφει νοτιοκορεάτικη εφημερίδα.

Η είδηση καταγράφεται την ώρα που η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε πέρυσι από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας κι επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στην περιοχή του Στενού του Oρμούζ, στα ανοικτά των ακτών του Ιράν, επιδείνωσαν ακόμη πιο πολύ την κατάσταση. Οι ΗΠΑ ζητούν το τελευταίο διάστημα από τους συμμάχους τους να αναπτύξουν πόρους για μια ναυτική αποστολή στην περιοχή. Η οικονομική εφημερίδα Maekyung, η οποία επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονομάζει, γράφει πως η Σεούλ αποφάσισε η αποστολή αντιμετώπισης της πειρατείας Cheonghae, η οποία επιχειρεί στα ανοικτά της Σομαλίας, να μεταβεί στην περιοχή του Κόλπου, πιθανόν μαζί με ελικόπτερα.

Το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως εξετάζονται μέτρα για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις μέχρι στιγμής. «Είναι προφανές ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα πλοία μας που διαπλέουν το Στενό του Oρμούζ, δεν είναι έτσι; Έτσι, εξετάζουμε διάφορες πιθανότητες», εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Ρο Τζε-τσον κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και άλλα κράτη να συμμετάσχουν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Τζον Μπόλτον, επισκέφθηκε τη Σεούλ την περασμένη εβδομάδα και συζήτησε για το θέμα με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, αλλά ο Ρο διαβεβαίωσε πως δεν υποβλήθηκε κάποιο επίσημο αίτημα από πλευράς Ουάσινγκτον σε αυτή τη συνάντηση.

Η αποστολή Cheonghae πλέει στον Κόλπο του Άντεν από το 2009, όπου καταβάλλει προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας σε συνεργασία με αφρικανικά κράτη, τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ. Στη ναυτική αποστολή αυτή 302 ανδρών συμμετέχουν ένα αντιτορπιλικό 4.500 τόνων, ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου Lynx και τρία ταχύπλοα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που είχε δημοσιοποιηθεί το 2018.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.