Η “γριπούλα” των συνωμοσιολόγων σκότωσε επταπλάσιους Νεοϋορκέζους από το “κανονικό”

Η “γριπούλα” των συνωμοσιολόγων σκότωσε επταπλάσιους Νεοϋορκέζους από το “κανονικό”

‘Ερευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Jama Internal Medicine εξέτασε  εβδομάδα προς εβδομάδα τους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες συγκρίνοντάς τους με τον αριθμό των  θανάτων της ίδιας εβδομάδας σε άλλες χρονιές εκεί,  και διαπίστωσε έως και  επταπλασιασμό των θανόντων στην κορύφωση της πανδημίας.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γέηλ “απαντά” με στοιχεία σε όσους -σε πολλές χώρες-,  εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα κράτη αντέδρασαν καθ’ υπερβολή και ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν “λίγο υψηλότερος” από τα φυσιολογικά επίπεδα. Απεναντίας οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι θάνατοι υποτιμήθηκαν αριθμητικά σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ.

Η πανδημία ουσιαστικά στις ΗΠΑ άρχισε από τη Νέα Υόρκη που πλήρωσε και βαρύτατο τίμημα. Όπως προκύπτει από τις συγκρίσεις, ο φυσιολογικά αναμενόμενος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με ένα δημογραφικό μοντέλο που βασίζεται σε προηγούμενα έτη, ήταν 13.000 για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου στην πολιτεία αυτή. Ωστόσο, καταγράφηκαν 38.170 θάνατοι.

Γιατί παρουσιάσθηκε μικρότερος και όχι μεγαλύτερος αριθμός

Επιπλέον, ειδικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο επίσημος απολογισμός της Covid-19 είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί, κάτι που οι συνωμοσιολόγοι δεν πιστεύουν και αντιθέτως θεωρούν ότι είχε υπερτιμηθεί, όπως -το πιστεύουν- ακόμα και σήμερα στην Ιταλία ή και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι αποδόθηκαν στον ιό θάνατοι που οφείλονταν σε άλλα αίτια.

Με αυτό το σκεφτικό ίσως, αρχικά και οι Νεοϋορκέζοι δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι “έφευγαν” κατά εκατοντάδες άνθρωποι από τον ιό και οι αριθμοί που έδιναν τις πρώτες εβδομάδες -με τον ιό ως αιτία θανάτου- ήταν μεν υψηλοί, αλλά μικρότεροι από τον πραγματικό.

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι δεν υπήρχε και επάρκεια διαγνωστικών τεστ αλλά δεν γίνονταν και νεκροψίες.

Παράλληλα, άλλες πολιτείες με άλλα πρωτόκολλα, εκτιμούσαν επισης τους θανάτους με εικασίες και επειδή ακριβώς δεν είχαν τότε την έξαρση της Νέας Υόρκης, απέδιδαν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία τους θανάτους σε γριπώδεις συνδρομές, πνευμονίες αγνώστου αιτιολογίας και σε άλλα παρεμφερή -όχι όμως στον κορονοϊό. Συνολικά, σε όλες τις πολιτείες οι θάνατοι υπερβαίνουν κατά 120.000 το φυσιολογικά αναμενόμενο αριθμό.

22% έως 50% περισσότεροι από τα επίσημα στοιχεία

Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι από τον ιό είχαν υποτιμηθεί κατά 22% όχι μόνον στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Τέξας και στην Αριζόνα. Αυτές οι δύο πολιτείες που τώρα παρουσιάζουν έξαρση, αρχικά είχαν πληγεί ελαφρύτερα και  περίπου 50% των θανάτων από τον ιό παρουσιαζόταν ως “αγνώστου αιτιολογίας”. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στις αρχές της πανδημίας στη Νέα Υόρκη, όπου οι θάνατοι για 15 μέρες ήταν επταπλάσιοι του κανονικού σε σύγκριση δηλαδή με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο άλλων ετών..

Αυτά προκύπτουν από τους συγκριτικούς πίνακες μεταξύ των “φυσιολογικά αναμενόμενων θανάτων” (με στατιστικό τρόπο και σύγκριση με παρελθόντα έτη) με τους “τρέχοντες” θανάτους από την έναρξη της πανδημίας τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε άλλες πολιτείες.  Σημειωτέον δε ότι οι συγκρίσεις της έρευνας έβαλαν μια τελεία (ή άνω τελεία αν συνεχιστεί αυτή) στα  τέλη Μαΐου, όταν η πανδημία δεν είχε πλήξει ακόμα πολλές πολιτείες. Εκτιμούν λοιπόν οι αναλυτές του Γέηλ ότι συνολικά στις ΗΠΑ οι “παραπανίσιοι” θάνατοι, που υπερβαίνουν το φυσιολογικά αναμενόμενο της εποχής, και οφείλονται στο νέο κορονοϊό είναι πάνω από 120.000. Αν όμως ήταν μέσα και ο Ιούνιος, το νούμερο θα ήταν ασφαλώς πολύ υψηλότερο.

Τα ευρωπαϊκά στοιχεία

Οι ερευνητές επισημαίνουν επισης ότι προσπάθησαν να κάνουν συγκρίσεις και με ασιατικά ή ευρωπαϊκά στοιχεία, αλλά δεν στάθηκε βατό -δηλαδή να συγκρίνουν επί παραδείγματι τους αναμενόμενους κάθε Μάρτιο και Απρίλιο στην Λομβαρδία (με αριθμούς άλλων ετών) με τους θανάτους που σημειώθηκαν στη Λομβαρδία φέτος.

Πιστεύουν όμως ότι και σε άλλες χώρες έχουν υποτιμηθεί παρά υπερτιμηθεί οι θάνατοι και ότι αυτό δεν αποτελούσε πάντα πολιτική ή ψυχολογική επιλογή και “μαγείρεμα” των στοιχείων, αλλά οφειλόταν στο ότι δεν υπήρχε αντικειμενικά επάρκεια διαγνωστικών ελέγχων και δεν γίνονταν ουτε νεκροψίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι