“Η Ρωσία μας επιτέθηκε για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει…”

-
Εγκλωβισμένος από τη δική του ρητορική για την Τουρκία ο Τραμπ, Μιχάλης Ιγνατίου

Ο πρώην ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος διενήργησε επί σχεδόν δύο χρόνια την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, θα καταθέσει δημόσια ενώπιον επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου τη 17η Ιουλίου, δήλωσαν Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ θα καταθέσει δημόσια ενώπιον της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη δικαιοσύνη και της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων τη 17η Ιουλίου, μετά την κλήτευση που του επιδόθηκε», ανέφερε ο Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της επιτροπής δικαιοσύνης.

Ο Μιούλερ «δέχθηκε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου έπειτα από κλήτευση» που του εστάλη, ανέφερε επίσης μέσω Twitter ο Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον της δημοκρατίας μας για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει. Ο Τραμπ υποδέχθηκε θετικά αυτή τη βοήθεια και τη χρησιμοποίησε. Όπως έχει πει ο Μιούλερ, αυτό πρέπει να ανησυχεί όλους τους Αμερικανούς. Και τώρα, όλοι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να ακούσουν τον Μιούλερ, απευθείας», πρόσθεσε.

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε αφού αποπερατώθηκε η έρευνά του, έκτασης 400 και πλέον σελίδων, ο Μιούλερ αναφέρεται λεπτομερώς στις πολλές επαφές μεταξύ της Μόσχας και της ομάδας που διεξήγαγε την εκστρατεία του Τραμπ, αλλά συμπεραίνει πως δεν υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» περί αθέμιτης σύμπραξης.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος έσπευσε να υποστηρίξει ότι το πόρισμα της έρευνας του Μάιούλερ τον «απαλλάσσει πλήρως», ενώ στην πλευρά των Δημοκρατικών, υψώθηκαν πολλές φωνές που απαιτούν να αρχίσει διαδικασία παύσης του προέδρου και παραπομπής του στη δικαιοσύνη. Ο Μιούλερ έκανε λόγο για πιέσεις που ασκήθηκαν στην έρευνά του από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ξεκαθάρισε ότι εξαρχής κινήθηκε με βάση την αρχή πως ως εκ των κανόνων με βάση τους οποίους ενεργούσε δεν θα μπορούσε να ασκήσει δίωξη εναντίον του εν ενεργεία προέδρου για παρακώλυση της δικαιοσύνης ακόμη κι αν αυτή τεκμηριωνόταν.

Στα τέλη του Μαΐου, αποχωρώντας, προς γενική κατάπληξη ο Μιούλερ έσπασε τη σιωπή του για να διευκρινίσει πως η πολυπλόκαμη έρευνά του δεν απάλλαξε τον Τραμπ από κάθε υποψία, αλλά επαφίεται στο Κογκρέσο και μόνο να αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον προέδρου εν ενεργεία.

Ο Νταγκ Κόλινς, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, κορυφαίο στέλεχός τους στην επιτροπή δικαιοσύνης, τόνισε πως ελπίζει «η κατάθεση του ειδικού εισαγγελέα να τερματίσει το πολιτικό παιγνίδι που παίζουν οι Δημοκρατικοί της επιτροπής, με βαρύ κόστος για τους φορολογούμενους».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.