Η Τεχεράνη παραδέχεται πολλούς νεκρούς στις πρόσφατες διαδηλώσεις

Η Τεχεράνη παραδέχεται πολλούς νεκρούς στις πρόσφατες διαδηλώσεις
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι 225 άνθρωποι ενδέχεται να σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στη χώρα τον Νοέμβριο του 2019 κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna. Οι διαδηλώσεις γρήγορα έγιναν βίαιες, όμως το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει επίσημο απολογισμό νεκρών και μέχρι τώρα παραδέχεται δημοσίως ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αρχές χαρακτηρίζουν “απόλυτα ψεύδη” τους απολογισμούς που αναφέρουν “εχθρικές ομάδες”.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει αποδείξεις για τον θάνατο 304 ανθρώπων, ανάμεσά τους 10 γυναίκες και 23 παιδιά, στη διάρκεια της “ανηλεούς” καταστολής των διαδηλώσεων. Σήμερα το πρακτορείο Isna επικαλέστηκε τον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί, ο οποίος δήλωσε ότι “συνέβησαν θλιβερά πράγματα: 40 με 45 άνθρωποι, δηλαδή το 20% των νεκρών” δεν σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

“Δεν υπήρξαν συγκρούσεις με τους ανθρώπους (…) όμως όταν επιτίθενται σε ένα αστυνομικό τμήμα, πρέπει να τους αντιμετωπίσουν”, πρόσθεσε μιλώντας χθες Σάββατο στην ιρανική κρατική τηλεόραση. Βάσει των λεγόμενών του περίπου 200 με 225 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Ο ίδιος ο Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες ίσως ανακοινωθεί ο επίσημος απολογισμών των νεκρών. Στη διάρκεια των ταραχών πυρπολήθηκαν ή λεηλατήθηκαν βενζινάδικα, αστυνομικά τμήματα, τεμένη και δημόσια κτίρια.

Η Τεχεράνη είχε καταγγείλει “μια συνωμοσία” που εξυφάνθηκε στο εξωτερικό, κατηγορώντας εμμέσως τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης “δεν αποτελεί δικαιολογία” για τη δημιουργία χάους και την πρόκληση “εμφύλιου πολέμου”.

Επίσης υπερασπίστηκε την απόφαση των ιρανικών αρχών να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο επί περίπου μία εβδομάδα στη διάρκεια των ταραχών, λέγοντας ότι οι υποστηρικτές του σάχη, οι Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού (MEK) –μια εξόριστη, ιρανική ομάδα της αντιπολίτευσης που ευθύνεται για πολλές επιθέσεις στο Ιράν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η οποία θεωρείται “τρομοκρατική” από την Τεχεράνη– και το Ισλαμικό Κράτος “παρέδιδαν μέσω του ίντερνετ μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι