Quantcast
Ηλίας Μόσιαλος: Υψηλή αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου και με την πρώτη δόση - slpress.gr

Δημοσιεύτηκαν σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση ‘The Lancet’ τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου COVID-19, ‘Sputnik V’. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου καταγράφηκε στο 91,6% (μεταξύ 85.6 –95.2).

Aυτός είναι και ο λόγος που η Ρωσία προωθεί και το Sputnik Light, ως χρήσιμο σε χώρες δίχως άλλη λύση, αλλά με μια επιφύλαξη, ότι  ίσως η ανοσία που προκαλεί να διαρκεί λίγους μήνες επειδή ακριβώς ειναι μίας δόσης και ίσως διαφορετικής δομής από το Sputnik V. Tα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Lancet όσον αφορά στο Sputnik V είναι προκαταρκτικά αλλά στηρίζονται στα δεδομένα από 20.000 εθελοντές. Πολλές χώρες στρέφονται τώρα προς το ρωσικό εμβόλιο (και γερμανική εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμπαραγωγή). Το θέμα είναι ότι η Ρωσία δεσμεύεται να παραδώσει δόσεις μόνον όταν θα έχει καλύψει τον δικό της πληθυσμό, ουσιαστικά μετά την άνοιξη.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος στο LSE (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Λονδίνου) σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «σύμφωνα με την μελέτη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1% – 98.3%) σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και η γενικότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν μεταξύ 94.4%  και 100%. Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την 21η ημέρα, έφθανε και το 100%».

Χρησιμοποιεί δύο φορείς

«Να θυμίσω μερικά πράγματα για το ρωσικό εμβόλιο που είναι γνωστό και ως Gam-COVID-Vac», γράφει ο κ. Μόσιαλος. «Χρησιμοποιεί 2 ιικούς φορείς: αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό. Η κύρια διαφορά του δηλαδή με το εμβόλιο Oxford – AstraZeneca, είναι πως χρησιμοποιούνται 2 φορείς (για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας) ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού.

»Είχα αναφερθεί συχνά στο παρελθόν στην αναμενόμενη υψηλή αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. Για αυτό και είχα θεωρήσει εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca, να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα (χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο) σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya.

Μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Με μια δόση

»Τι άλλο όμως μαθαίνουμε από τα σημερινά αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο; Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου. Την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας τη φέρει στο σώμα ο ιικός φορέας Ad26. Το (μονοδοσικό) εμβόλιο των Jansen /Johnson & Johnson χρησιμοποιεί επίσης τον αδενοϊό Ad26 και στοχεύει στην πρωτεΐνη ακίδα. Αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα και η μείωση της σοβαρότητας της νόσου μετά από μόνο μία δόση του εμβολίου είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων.

»Περιμένουμε νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού. Ταυτόχρονα όμως να πω, πως είναι επίσης πολύ σημαντικό πως πολλές άλλες χώρες έχουν κάνει συμφωνίες αγοράς του ρωσικού εμβολίου, και χιλιάδες άνθρωποι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται σύντομα και με αυτό. Η πανδημία δεν θα λήξει αν δεν έρθουν σε πέρας μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.