Ιορδανία: Βήματα προσέγγισης με Συρία από τον Αμπντάλα

-

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επίκειται η αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με τη γειτονική εμπόλεμη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη στις συγκρούσεις τους με τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες.

«Τα πράγματα βελτιώνονται στη Συρία. Ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στη Συρία», είπε ο ιορδανός βασιλιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στο Αμάν. «Αν το θέλει ο θεός, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην κατάσταση όπου βρίσκονταν προηγουμένως», πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, πρόσθεσε.

Στο αποκορύφωμα της σύρραξης στη Συρία, ο Αμπντάλα Β΄ είχε καλέσει επανειλημμένα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί για να τερματιστεί η αιματοχυσία. Από την άλλη, η Δαμασκός είχε καταγγείλει επανειλημμένα ότι το Αμάν υποστήριζε τους αντικαθεστωτικούς.

Η στρατηγικής σημασίας συνοριακή διέλευση Νάσιμπ ανάμεσα στη Συρία και την Ιορδανία άνοιξε ξανά τον Οκτώβριο, τρία χρόνια μετά το κλείσιμό της. Η Νάσιμπ θεωρείται η σημαντικότερη πύλη των δύο χωρών προς τις πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου.

Μερικούς μήνες αφότου ξέσπασε η κρίση στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Δαμασκού στις εργασίες του και την ιδιότητα του κράτους-μέλους που της αναγνωριζόταν μέχρι τότε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ ελ Μπασίρ επισκέφθηκε τη Δαμασκό. Ήταν ο πρώτος ηγέτης μιας χώρας του ευρύτερου αραβικού κόσμου που μετέβη στη συριακή πρωτεύουσα έπειτα από επτά χρόνια.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Συρίας, ο Αλί Μαμλούκ, επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συναντήθηκε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπάς Καμέλ, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδίως τις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ανέφερε το πρακτορείο την Κυριακή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση ή κάποιο σχόλιο από πλευράς Καΐρου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.