ΗΠΑ - Κίνα: Προσπάθειες παύσης του εμπορικού πολέμου

-

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ θα βρίσκονται στο Πεκίνο στις 7 και 8 Ιανουαρίου για το πρώτο τετ-α-τετ αφότου οι πρόεδροι των δύο χωρών συμφώνησαν, στις αρχές Δεκεμβρίου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για το εμπόριο.

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο υφυπουργός Εμπορίου Τζέφρι Γκέρις, ενώ οι συνομιλίες ελπίζεται ότι θα είναι «θετικές και εποικοδομητικές» προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή «η σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Αργεντινή», όπου συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Έπειτα από μήνες ανταλλαγής ομοβροντιών επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών που επέβαλαν η μια στα εισαγόμενα προϊόντα της άλλης το 2018, οι δύο χώρες συμφώνησαν στα τέλη της χρονιάς να θέσουν σε εφαρμογή μια ανακωχή τριών μηνών στον εμπορικό πόλεμο, ως την 1η Μαρτίου, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Έχουν υπάρξει συμφιλιωτικές χειρονομίες έκτοτε, με την Κίνα ιδίως να ανακοινώνει ότι ανέστειλε την 1η Ιανουαρίου και για τρεις μήνες τους επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, να ανακοινώνει μεγάλες παραγγελίες αμερικανικής σόγιας και να εγκρίνει τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού.

Όμως η διμερής διαφορά δεν περιορίζεται απλά στο ζήτημα του τεράστιου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι «κλέβει» αμερικανικές εφευρέσεις για να αναδειχθεί στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία κι απαιτεί να υπάρξει σειρά μέτρων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.