Ιράν: 6χρονος τραυματίσθηκε από πυρά στη μεθόριο με το Καραμπάχ

-

«Κάθε παρείσφρηση στο έδαφος της χώρας μας από το ένα ή από το άλλο μέρος της σύγκρουσης είναι απαράδεκτη και προειδοποιούμε όλα τα μέρη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Το Ιράν διαμαρτύρεται γιατί πολλά βλήματα όλμων έχουν πέσει σε ιρανικά χωριά που βρίσκονται μεν σε ιρανικό έδαφος, αλλά είναι πολύ κοντά στη μεθόριο, δηλαδή σε περιοχές όπου γίνονται μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων. (Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι θύλακας αρμενικός μέσα στο Αζερμπαϊτζάν, αυτονομηθείς το 1989. Από τον τετραετή πόλεμο του 1994 οι Αρμένιοι άνοιξαν δίοδο για να επικοινωνεί η Αρμενία με το αποσχισθέν Ναγκόρνο Καρραμπάχ αλλά και το πλαισίωσαν τρόπον τινά τριγύρω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρμενικές δυνάμεις και αζερικές να μάχονται τώρα τριγύρω απο το Καραμπάχ, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα με το Ιράν).

IranArdabil-SVG.svg

Με κόκκινο η επαρχία Αρνταμπίλ

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna του Ιράν ένα παιδί ηλικίας έξι ετών τραυματίστηκε την Τετάρτη όταν βλήματα όλμου έπληξαν το χωριό Παρβίζ Χάνλου, προκαλώντας επίσης ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες. Ο κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας Αρνταμπίλ, Μπεχρούζ Νεντάι, κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων «δεδομένης της έντασης των μαχών».

Σύμφωνα με το Irna, «ένας μεγάλος αριθμός» των κατοίκων κατά μήκος των συνόρων στην επαρχία Αρνταμπίλ παρακολουθούν καθημερινά τις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν».

Η Ισλαμική Δημοκρατία περιλαμβάνει μια κοινότητα περίπου δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων που μιλούν την αζερική γλώσσα, καθώς και μια αρμενική κοινότητα που αριθμεί περίπου 100.000 ανθρώπους.

Στη σημερινή ανακοίνωση η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επανέλαβε την έκκλησή της στους εμπολέμους να δώσουν τέλος στις μάχες, δηλώνοντας έτοιμη να βοηθήσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν συνομιλίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.