Ιράν: “Αισχρό” το αμερικανικό σχέδιο, αλλά θέλει αποκλιμάκωση

Ιράν: “Αισχρό” το αμερικανικό σχέδιο, αλλά θέλει αποκλιμάκωση

Η Τεχεράνη χαιρετίζει κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου έπειτα από εβδομάδες επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί. “Χαιρετίζουμε κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Δεν θέλουμε την όξυνση των εντάσεων”, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να κάνει το Ιράν παραχωρήσεις πέραν των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η Ουάσινγκτον θα πρέπει κι αυτή να προσφέρει κίνητρα πέραν αυτών που υπάρχουν στη συμφωνία, δήλωσε επίσης σήμερα ο Χεσαμεντίν Ασενά, ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

Αυτό το σχόλιο αποτελεί μία από τις σπάνιες ενδείξεις ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να συζητήσει με την Ουάσινγκτον για νέες παραχωρήσεις, αν και ο Ασενά επανέλαβε ταυτοχρόνως τη γραμμή του Ιράν, σύμφωνα με την οποία είναι αδύνατο να υπάρξουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αν δεν αρθούν πρώτα οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει εκ νέου στο Ιράν μετά την απόσυρσή τους πέρυσι από την πυρηνική συμφωνία.

“Η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις άνευ όρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις και οι απειλές. Αν θέλουν κάτι πέραν της πυρηνικής συμφωνίας, θα πρέπει και να προσφέρουν κάτι πέραν της συμφωνίας, με διεθνείς εγγυήσεις”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μουσαβί χαρακτήρισε “αισχρό” το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή που αναμένεται να παρουσιαστεί σε διεθνή διάσκεψη στο Μπαχρέιν αυτήν την εβδομάδα και σημείωσε ότι είναι “καταδικασμένο σε αποτυχία”.

“Η διάσκεψη αυτή και το ξεπούλημα της Παλαιστίνης δεν θα οδηγήσουν πουθενά”, υπογράμμισε και επέκρινε τον Άντριου Μάρισον, τον υπουργό της Βρετανίας που είναι αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, για τα σχόλια που έκανε την Κυριακή έπειτα από επίσκεψή του στην Τεχεράνη. Ο Μάρισον δήλωσε ότι το Ιράν φέρει σχεδόν βέβαια την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

“Αυτό που είπε (ο Μάρισον) μετά τις συναντήσεις που είχε δεν ήταν εποικοδομητικό. Φαίνεται ότι η Βρετανία παίρνει το μέρος της Αμερικής λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της και της κρίσης με το Brexit”, σχολίασε ο Μουσαβί. Την ίδια ώρα ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και ένας από τους δύο υποψήφιους διαδόχους της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ ή το Ιράν θέλουν πόλεμο, αλλά εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λάθος.

“Ανησυχούμε πάρα πολύ: δεν πιστεύουμε ότι κάποια πλευρά θέλει πόλεμο, αλλά ανησυχούμε πολύ ότι θα μπορούσαμε να μπούμε σε κάποιον πόλεμο από λάθος και κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για την άμβλυνση” των εντάσεων, δήλωσε ο Χαντ στον ραδιοφωνικό σταθμό του βρετανικού δικτύου BBC. Η Βρετανία βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ όσον αφορά την “πολύ επικίνδυνη κατάσταση στον Κόλπο”, πρόσθεσε ο Χαντ, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει “οτιδήποτε μπορεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι