Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδει η Τεχεράνη την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing

-

Σε εσφαλμένη ρύθμιση στρατιωτικού ραντάρ αλλά και σε ανθρώπινη κακή εκτίμηση αποδίδει  το Ιράν την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737 στις 8 Ιανουαρίου, που βλήθηκε από δύο πυραύλους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 176 επιβαίνοντες.

Επρόκειτο για πτήση της Ukraine International Airlines από την Τεχεράνη στο Κίεβο, και οι περισσότεροι επιβάτες ήταν επιχειρηματίες Ιρανοί και Καναδοί, αλλά και 11 Ουκρανοί (εκ των οποίων όμως οι 9 ήταν μέλη του πληρώματος).

Στην έκθεση της ιρανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρεται ότι «από ανθρώπινο λάθος στη διαδικασία διακρίβωσης ενός συστήματος ραντάρ, προκλήθηκε μια σφαλερή απόκλιση 107 μοιρών στην περιοχή κάλυψης από το εν λόγω σύστημα. Αυτό δεν επέτρεπε τη σωστή καταγραφή της πορείας των ιπτάμενων αντικειμένων εντός του πεδίου του. Από αυτό το αρχικό λάθος στις ρυθμίσεις, προέκυψε μια επικίνδυνη αλυσίδα γεγονότων η οποία θα μπορούσε βεβαίως να είχε αποφευχθεί».

Αναγνωρίζεται σύμφωνα με το έγγραφο αυτό ότι έγινε και δεύτερο λαθος. Παρά τις λανθασμένες πληροφορίες που "έδινε" το κακορυθμισμένο ραντάρ για την πορεία του αεροπλάνου, ο χειριστής του συστήματος ραντάρ θα μπορούσε να έχει αναγνωρίσει τον στόχο του, ότι ήταν ένα αεροσκάφος πολιτικής αεροπορίας και όχι πολεμικό, όμως έκανε εσφαλμένη αναγνώριση».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο πρώτος από τους δύο πυραύλους που ερρίφθησαν στο αεροπλάνο πυροδοτήθηκε από τον χειριστή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «χωρίς αυτός να έχει λάβει καν θετική ή αρνητική απάντηση από το κέντρο συντονισμού» στο οποίο ως χειριστής υπαγόταν. Ο δεύτερος πύραυλος "εκτοξεύθηκε αυτομάτως τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση της πορείας του στόχου που εντοπίστηκε".

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.