Ισχυρή ένσταση της αντιπολίτευσης για την απλήρωτη εργασία-ῡπερωρία

-

«Τα μέτρα είναι έκτακτα και δεν διαλύεται ο πυρήνας του Εργατικού Δικαίου», είπε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπής των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «δεν καταργείται το εργατικό πλαίσιο, δεν θίγονται το 8ωρο, ούτε οι υπερωρίες, το δώρο του Πάσχα και των Χριστουγέννων, όπως ανακριβέστατα ακούγεται από την αντιπολίτευση». Αυτά, είπε «είναι θεμελιακοί πυλώνες για τους εργαζόμενους και παραμένουν ακλόνητα πράγματα».

Για την αποτυχία του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είπε ότι όντως δεν έχει μεγάλη συμμετοχή, αλλά είναι «ένα καινούριο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με μια αμηχανία από τις επιχειρήσεις, οι οποίες προτιμούν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας».

Η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης. Μία ασύλληπτη οπισθοδρόμηση. Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία» είπε η πρώην υπουργός.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η αντιπολίτευση κακώς παρουσιάζει ως απλήρωτη εργασία ή απλήρωτη υπερωρία την εργασία που καλείται να παράσχει ο εργαζόμενος όταν αναπληρώνει απουσία του για καραντίνα ή όταν ασθενεί το παιδί του ή ο ίδιος/ίδια.

Είπε ότι με τη ρύθμιση αυτή «απεναντίας δίνουμε στους γονείς τη δυνατότητα να μένουν με το άρρωστο παιδί τους ή να μείνουν σε 14ήμερη καραντίνα». Είπε ότι «οι ημέρες και οι ώρες αυτές απουσίας του εργαζομένου θα πληρώνονται όλες κανονικά». Όταν ο εργαζόμενος όμως επιστρέψει την εργασία του, εξήγησε ο υπουργός, «οι μισές ημέρες και ώρες απουσίας του εργαζομένου χαρίζονται, δηλαδή δεν χρειάζεται να τις εργασθούν, ενώ τις άλλες μισές θα τις αναπληρώσει εργαζόμενος μια  ώρα  παραπάνω του ωραρίου ημερησίως».

Η αντιπολίτευση επέμεινε ότι η απουσία για ασθένεια ποτέ δεν τιμωρείτο με απλήρωτες υπερωρίες μετά την ανάρρωση του εργαζομένου και ότι η άδεια για covid  ή για καραντίνα ουσιαστικά δεν καλύπτεται όπως υποστηρίζει ο υπουργός, αφού ο εργαζόμενος υποχρεούται να δουλέψει την μισή καραντίνα του με υπερωρίες που δεν θα πληρωθεί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μίζερη, μικρόψυχη και ανεύθυνη, η οποία θυμίζει το σύνθημα που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι "με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσει το Μνημόνιο", αλλά με ένα νόμο και ένα άρθρο δεν μπορείς να καταργήσεις την πανδημία και να φέρεις την ευτυχία»., είπε ο κ. Βρούτσης για τις υπερωρίες που υποχρεούνται να εργασθούν χωρίς αμοιβή όσοι ασθενήσουν οι ίδιοι ή το παιδί τους από covid.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.