Ισραήλ: Θα απαγγελθούν κατηγορίες στον Νετανιάχου;

-

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ θέλει να απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε τουλάχιστον μία από τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να ενέχεται, μετέδωσαν την Τετάρτη ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Σάι Νιτσάν, δεξί χέρι του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ, δήλωσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, ότι υπέβαλε στο γραφείο του προϊσταμένου του τις εισηγήσεις του όσον αφορά τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοθετούν τον Νετανιάχου, χωρίς πάντως να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους.

Όμως ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν στις εκδόσεις τους στο Διαδίκτυο ότι θεωρείται πως υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού για διαφθορά.

Κατά τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, μπορεί να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση Bezeq, από το όνομα του μεγαλύτερου ισραηλινού ομίλου τηλεπικοινωνιών.

Σε αυτή την υπόθεση, υπάρχουν υποψίες σε βάρος του Νετανιάχου ότι αποπειράθηκε να εξασφαλίσει ότι θα είχε ευνοϊκή κάλυψη από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές χάρες που θεωρείται ότι πιθανόν εξασφάλισαν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων στον Σαούλ Έλοβιτς, αφεντικό τόσο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Μπέζεκ, αλλά και του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ουάλα.

Τη 2α Δεκεμβρίου η ισραηλινή αστυνομία εισηγήθηκε να ασκηθούν διώξεις στον πρωθυπουργό και στη σύζυγό του για αποδοχή «δωροδοκιών», για «απάτη» και «κατάχρηση εμπιστοσύνης». Τη 18η Φεβρουαρίου ο Σαούλ Έλοβιτς, βασικός μέτοχος της Μπέζεκ, καθώς και ακόμη έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο στενοί συνεργάτες του Νετανιάχου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με πολλές έρευνες για διαφθορά, που πλέον θέτουν εν αμφιβόλω την παραμονή του στην εξουσία, την οποία ασκεί επί μακρόν.

Η ισραηλινή αστυνομία έχει επίσης εισηγηθεί να του ασκηθούν διώξεις για διαφθορά, απάτη και απιστία σε άλλες δύο υποθέσεις, η μία από τις οποίες αφορά ακριβά δώρα που του έκαναν πλούσιοι επιχειρηματίες και η δεύτερη μια μυστική συμφωνία που φέρεται να αποπειράθηκε να κλείσει για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

Η απόφαση για το εάν θα ασκηθεί δίωξη επαφίεται στον Αβιχάι Μάντελμπλιτ, άλλοτε στενό συνεργάτη του Νετανιάχου, ο οποίος όμως το τρέχον διάστημα εναντιώνεται στην κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου αντέδρασε στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ ερίζοντας πως «οι διαρροές στον Τύπο έχουν σκοπό να υπάρξει πίεση ώστε να ασκηθεί δίωξη με κάθε τίμημα», όπως ανέφερε ανακοίνωση του εκπροσώπου της οικογένειάς του.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κάνει τίποτε μεμπτό, καταγγέλλει ένα «κυνήγι μαγισσών» και τονίζει πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του. «Είμαι πεπεισμένος ότι η εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων θα δείξει πως δεν υπάρχει τίποτε», ανέφερε στην ανακοίνωση που διανεμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Ο Νετανιάχου δεν είναι από νομική άποψη υποχρεωμένος να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.