Ιταλία: Άφιξη δεκάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα

-
45
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Δεκάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν από δύο πλεούμενα στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας, γνωστοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από 26 άνδρες και 20 γυναίκες, έφθασε στο λιμάνι με ένα ξύλινο πλεούμενο δέκα μέτρων, που απέπλευσε από τη Λιβύη δύο ημέρες νωρίτερα, ανέφερε η υπηρεσία αυτή μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως οι μετανάστες ήταν «κατάκοποι και παγωμένοι».

Άλλοι 20 άνθρωποι έφθασαν στο λιμάνι το απόγευμα έπειτα από τέσσερις ημέρες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNHCR. «Εμπορικά πλοία, ΜΚΟ, στρατιωτικές και κρατικοί θεσμοί: [είναι] όλοι απαραίτητοι για να σωθούν αυτές οι ζωές», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία μέσω Twitter.

Η δεύτερη ομάδα μεταναστών, που επίσης απέπλευσε από τη Λιβύη, εντοπίστηκε από αλιευτικό στη θάλασσα, ενώ απείχε ακόμη πολύ από τη Λαμπεντούζα. Το Σαββατοκύριακο, οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας ανέφεραν ότι πολλά πλεούμενα με μετανάστες έφθασαν στα ιταλικά νησιά Σικελία, Σαρδηνία και Λαμπεντούζα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε επιβεβαίωση.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας τηρεί εξαιρετικά σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει προκαλέσει πικρές διαμάχες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.