Ιταλία: Στην ουρά έξω από νοσοκομεία – Τους χορηγούν οξυγόνο στο πάρκινγκ

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Αν και η Ιταλία ήταν αυτή τη φορά πιο καλά προετοιμασμένη από όσο στο πρώτο κύμα, στο τρομακτικό δράμα της Λομβαρδίας, φαίνεται πως το σύστημα υγείας της και πάλι δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το πολύ επιθετικό δεύτερο κύμα.

Οι ασθενείς όπως φαίνεται και στο βίντεο περιμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους για εισαγωγή και τους χορηγείται οξυγόνο στο αμάξι!  Ένας από τους λόγους είναι ότι επειδή ο κόσμος έχει τρομάξει με τον αριθμό των νεκρών, τρέχει στο νοσοκομειο και με ήπια συμπτώματα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν περιστατικά που όντως είναι επείγοντα.

https://www.youtube.com/watch?v=zhVi5N5kSYU

Ο φτωχός νότος

Ομως υπάρχουν δύο Ιταλίες και αυτό φαίνεται και στην υγεία: ο πλούσιος βορράς και ο φτωχός νότος. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, ιδιαίτερα στα νότια, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγότερο καλά εξοπλισμένα. Ο δήμαρχος στο Παλέρμο δήλωσε ότι η πόλη του και η υπόλοιπη Σικελία κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μια «προαναγγελθείσα σφαγή». Η Σικελία έχει θερμοκρασίες Ελλάδας Αθήνας, αλλά η υπόλοιπη Ιταλία έχει μπει στο χειμώνα για τα καλά.

Οι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, ωστόσο χθες πέθαναν από τις επιπλοκές του κορωνοϊού άλλοι 623 άνθρωποι και ανακοινώθηκαν 32.961 νέα κρούσματα. Πολλοί ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει νέο εθνικό lockdown και να μην περιορίζεται σε υψηλά πρόστιμα. Στο νότο κάποιοι περιφερειάρχες έκλεισαν τα σχολεία για τρεις εβδομάδες παρά τις διαφωνίες της κυβέρνησης.

Η νεκροί και τα μέτρα

Την ίδια ώρα γιατροί προειδοποιούν ότι αν δεν αναληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες μέσα σε έναν μήνα θα πεθάνουν 10.000 άτομα. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 29.444 ασθενείς, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Ο αριθμός όσων εισάγονται σε ΜΕΘ διπλασιάζεται κάθε δέκα ημέρες και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας ιατρών, με τέτοιους ρυθμούς πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να εγγυηθεί θεραπεία σε ασθενείς με άλλα νοσήματα.

H Ιταλία, με 60 εκατ. πληθυσμό, δεν έχει εξαπλάσια κρουσματα από την Ελλάδα, αλλά 1.000.428. Επίσης θρηνεί 42.953 νεκρούς, από τους οποίους οι 33.000 “έφυγαν” στο πρώτο κύμα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά αποσπασματικά, π.χ. έκλεισαν γυμναστήρια και πισίνες, αλλά όλα τα άλλα λειτουργούν. Επίσης αποφάσισαν  να κλείνουν μετά τις 6 το απόγευμα καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι