Ιταλία: Συμφωνία για την ατζέντα της συγκυβέρνησης

-
21

Το ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παρουσίασαν σήμερα ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα που θα χρησιμεύσει ως βάση για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας τους έναν πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό.

Στο παρελθόν, τα δύο κόμματα που ιδεολογικά απέχουν αρκετά, είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, ωστόσο μετά την αποχώρηση της Λέγκας από την συγκυβέρνηση με το Κίνημα 5 Αστέρων, αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί.

Στόχος των δύο κομμάτων είναι ο σχηματισμός βραχύβιας κυβέρνησης συνεργασίας με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρος εκλογές αλλά κι η κατάθεση του προϋπολογισμού, ενώ ήδη τα μέλη του Κινήματος των 5 Αστέρων καλούνται να ψηφίσουν σε διαδικτυακή ψηφοφορία σχετικά με την πρόθεσή τους να συγκυβερνήσουν με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην πολιτική πλατφόρμα υπογραμμίζεται ωστόσο πως ο προϋπολογισμός για το 2020 δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Μεταξύ άλλων, στην πολιτική πλατφόρμα που αποτελείται από 21 σημεία, θα περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, η διάθεση κονδυλίων για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και η δημιουργία μίας τράπεζας δημοσίου συμφέροντος, με στόχο την ανάπτυξη των επαρχιών του ιταλικού Νότου.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αναλογία του ΑΕΠ της.

Σε ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο, το Κίνημα 5 Αστέρων κάλεσε τα μέλη του να στηρίξουν την κυβέρνηση συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πολιτών.