Καταδίκη από Μογκερίνι του εμβολισμού ελληνικής ακταιωρού στα Ίμια

-
234

Την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καταδικάζει, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγή, Νίκου Ανδρουλάκη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπενθυμίζει «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη, μετά τον εμβολισμό από τουρκική ακταιωρό, πλοίου του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Το επεισόδιο είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα, την ίδια περίοδο τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδιζαν την προσέγγιση πλωτού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Μογκερίνι στην απάντησή της ζητά από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες της χώρες της, επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, όπου καταδικάστηκαν «απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».