Καταπέλτης για την Τουρκία οι τοποθετήσεις στην MED7 (upd)

Καταπέλτης για την Τουρκία οι τοποθετήσεις στην MED7 (upd)

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Med7 στην Κορσική, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Παράλληλα, καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν δε τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου (Διακήρυξη Αζαξιό), αναφέρεται ότι οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Όλοι οι μετέχοντες εξέφρασαν την αγωνία τους για τη Μόρια και την  συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα.

Για τα ελληνουρκικά την πιο ένθερμη θέση είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πορτογάλος, αν και όλοι πήραν σαφέστατη θέση, με εξαίρεση τη Μάλτα, που επικαλέσθηκε την ουδετερότητά της.

Οι ηγέτες στάθηκαν και σε άλλα θέματα, ασφαλώς, όπως το μεταναστευτικό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη σημασία του για το Νότο,  το Brexit, τη θέση του Νότου της Ευρώπης σε σχέση με τις μη μεσογειακές χώρες της Ένωσης, τα κοινά στοιχεία και κοινά συμφέροντα των μεσογειακών κρατών.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι