Καθημερινό φαινόμενο οι πυρκαγιές σε καταυλισμό Ρομά

-

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κινητοποιήθηκε χθες το μεσημέρι έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό των αθίγγανων στο Κορακόνερο, Ρόδου.

Για μία ακόμη φορά, πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυπταν όλη την περιοχή, με τους κατοίκους να τηλεφωνούν συνεχώς στην ΠΥΡ, εκφράζοντας την ανησυχία τους.

Όπως αποδείχθηκε, η φωτιά εκδηλώθηκε όταν κάποιος επεχείρησε να κάψει όγκους σκουπιδιών που συσσωρεύονται στην πάνω πλευρά του καταυλισμού, δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Λόγω των ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή, η φωτιά επεκτάθηκε μέχρι τα παραπήγματα και έκαψε ολοσχερώς ένα από αυτά, ευτυχώς όμως δεν κινδύνευσε κανείς. Κατευθυνόταν δε απειλητικά προς το καρνάγιο και κάποια από τα ελλιμενισμένα σκάφη.

Χάρη στην άμεση επέμβαση της ΠΥΡ το συμβάν τέθηκε υπό έλεγχο, διαφορετικά, θα μπορούσε να είχε πάρει διαφορετική τροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένα άτομο και ανακρινόταν στο ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ μέχρι αργά το απόγευμα.

Οι φωτιές στον καταυλισμό των αθίγγανων αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής τους.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Τσιτσικάς μιλώντας στη «δ» είχε τονίσει το «απροχώρητο» της κατάστασης επισημαίνοντας τον κίνδυνο να σημειωθεί κάποιο επικίνδυνο συμβάν.

«Τα λέμε συνεχώς, έχω προβεί σε ανακοινώσεις στον Τύπο, τίποτε δεν γίνεται. Κατά καιρούς ξεφεύγει η κατάσταση και καίγεται η παρακείμενη βλάστηση ή δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Κοντεύω να γίνω γραφικός και δεν θέλω να γίνω προάγγελος κακών… αλλά κάποια στιγμή δεν θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και θα υπάρξουν συνέπειες και ζημιές.

Σε εβδομαδιαία βάση (μία ίσως και δύο φορές την εβδομάδα) έχουμε αυτά τα προβλήματα. Καίνε λάστιχα, σκουπίδια ή άλλα, οπότε δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα αφού είναι τοξικά. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους. Έχω ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα, η αστυνομία έρχεται πάντα να μας συνδράμει αλλά δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα…», δήλωσε ο κ. Τσιτσικάς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.