Καθυστέρηση με τους αμάχους παίζουν οι τζιχαντιστές στο Μπαγούζ

-

Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στη Συρία προετοιμάζονταν την Δευτέρα να απομακρύνουν και άλλους αμάχους από το Μπαγούζ, τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μετά την απομάκρυνση χιλίων αμάχων τις τελευταίες ημέρες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ξεκίνησαν ξανά την Παρασκευή την επιχείρησή τους ενάντια στους μαχητές του ΙΚ που βρίσκονται σε έναν θύλακα στο χωριό Μπαγούζ στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Οι Κούρδοι και οι Άραβες μαχητές, αφού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του χωριού,  έχουν περιορίσει τους τζιχαντιστές σε μερικά σπίτια σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, ενώ ο διεθνής συνασπισμός έχει επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές.

«Υπάρχει μια μείωση του ρυθμού της επιχείρησης από χθες, οικογένειες μελών του ΙΚ απομακρύνθηκαν», εξήγησε ένας διοικητής των SDF, διευκρινίζοντας ότι «οι μάχες συνεχίζονται με προσοχή σε όλα τα μέτωπα αλλά με αργούς ρυθμούς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο ένα μέτωπο οι μάχες έχουν ανασταλεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους υπόλοιπους αμάχους», ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν από την περιοχή. Εκτίμησε επίσης ότι άμαχοι στο Μπαγούζ χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες και ότι «η μάχη για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ θα τελειώσει σύντομα».

Δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε ότι είδε δεκάδες άδεια λεωφορεία να κατευθύνονται προς το Μπαγούζ. Σύμφωνα με έναν από τους οδηγούς, πρόκειται για μια νέα αυτοκινητοπομπή 40 λεωφορείων για τη μεταφορά αμάχων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.