Κάτι αλλάζει στις συνομιλίες για το Brexit

-

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, μέσα στο 2018, στις συνομιλίες για το Brexit, επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα και ο Γιούνκερ, μετά από εβδομάδες αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Βρετανία πιθανόν να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Θετικός ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε πιθανό να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο ως το τέλος του 2018. Από την Κρακοβία, όπου βρίσκεται, ο Τουσκ ανέφερε ότι οι προσπάθειες θα ενταθούν τον Οκτώβριο και εκτίμησε ότι «υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου». Δύο ημέρες νωρίτερα ωστόσο, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο Γιούνκερ, δύο εβδομάδες πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στις 17 Οκτωβρίου, εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αν δεν γίνει τον Οκτώβριο θα γίνει τον Νοέμβριο.

Ο Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι που όπως προειδοποιούν οι ειδικοί θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και στις δύο πλευρές. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να απομακρυνθούμε από το σενάριο “διαζύγιο χωρίς συμφωνία” , δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά η πρόθεση παραμένει.

Για την σύνοδο ετοιμάζεται και η άλλη πλευρά με την πρωθυπουργό  Τερέζα Μέι να έχει προσκληθεί να μιλήσει στους ομολόγους της των χωρών-μελών της ΕΕ, πριν το κρίσιμο δείπνο εργασίας που θα έχουν οι 27 στις 17 Οκτωβρίου. Για την σύνοδο αυτή διπλωμάτες φέρονται να έχουν προτείνει ολονύχτιες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών προκειμένου να εγκρίνουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας όσο θα βρίσκονται ακόμη στις Βρυξέλλες για τα άλλα θέματα της συνόδου, δηλαδή το μεταναστευτικό και θέματα ασφάλειας.

Πριν από λίγες ημέρες, στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις,  η Μέι κάλεσε το κόμμα της, το οποίο παραμένει βαθιά διχασμένο ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς του Brexit και τους μετριοπαθείς, να στηρίξουν την  διαπραγματευτική γραμμή της σε αυτήν την φάση των συνομιλιών την οποία χαρακτήρισε ως την «σκληρότερη».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.