Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου

-

O πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, αναμένεται να βρεθεί στη Χάγη τη Δευτέρα για να τον ανακρίνουν οι διεθνείς εισαγγελείς αφού κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το κατηγορητήριο που αποτελείται συνολικά από δέκα κατηγορίες, περιλαμβάνει κατηγορίες για φόνο, εξαναγκαστική εξαφάνιση προσώπων, δίωξη και βασανιστήρια και κατατέθηκε στα τέλη Ιουνίου από τα Ειδικά Δικαστήρια του Κοσσυφοπεδίου και την Ειδική Εισαγγελία, με έδρα την Ολλανδία. Ο ηγέτης του Κοσόβου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποδέχεται την πρόσκληση για ανάκριση. Υποσχέθηκε επίσης να παραιτηθεί αμέσως εάν επιβεβαιωθεί η κατηγορία εναντίον του για εγκλήματα πολέμου. Ο Θάτσι ήταν βασική προσωπικότητα στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, μια πολιτοφυλακή που πολεμούσε κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.