Κάτω, σε χαμηλό 9 ετών, η μεταποίηση στην Τουρκία

-

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Τουρκία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας συρρίκνωση για έκτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με έρευνα, ενισχύοντας τη δυσμενή οικονομική εικόνα ενώ η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση με τη λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 37% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους λόγω ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και της διπλωματικής διαμάχης με τις ΗΠΑ.

Η αδυναμία της λίρας έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και η κρατική ενεργειακή εταιρία Botas αύξησε σήμερα σημαντικά τις τιμές του φυσικού αερίου για τρίτο συνεχή μήνα, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές από τον ενεργειακό κλάδο.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) μειώθηκε στις 42,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 46,4 ένα μήνα νωρίτερα, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη, σύμφωνα με επιτροπή του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και της IHS Markit.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009 όταν ο δείκτης υποχώρησε στις 37,0 μονάδες σύμφωνα με την IHS Markit.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.