Καβάντζα υγειονομικού υλικού σε μυστική αποθήκη στην Αττική

Καβάντζα υγειονομικού υλικού σε μυστική αποθήκη στην Αττική

Αποθήκη με υγειονομικό υλικό που θα εξυπηρετεί κυρίως νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ε.Ε. σχεδιάζει να κατασκευάσει σε μυστική τοποθεσία στην Αττική η Πολιτική Προστασία, όπως έκαναν αντίστοιχες υπηρεσίες ήδη στη Ρουμανία και στη Γερμανία.

Ο λόγος που αυτά αποθηκεύονται σε διάφορα σημεία της ΕΕ, ειναι για να μην επαναληφθεί το χάος που σημειώθηκε στην Ιταλία ή και στην Ελλάδα, κι αλλού, όπου τα νοσοκομεία βρέθηκαν απροετοίμαστα και δεν είχαν ούτε τα στοιχειώδη για διάστημα μεγαλύτερο από μήνα. Οι δε χώρες που είχαν κάποιο απόθεμα, δεν το διέθεταν επειδή ήθελαν να τα κρατήσουν για τις δικές τους ανάγκες.

Θα αποθηκευτούν εκατομμύρια μάσκες FFP2 και FFP3 για τη θωράκιση των νοσοκομείων, ολόσωμες στολές, γάντια και άλλα είδη ατομικής προστασίας.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Καθημερινή” η πρωτοβουλία εντάσσεται στον σχεδιασμό της Κομισιόν για δημιουργία αποθεμάτων υγειονομικού υλικού και εμβολίων υπό τον φόβο νέου κύματος κορωνοϊού στα κράτη-μέλη της Ένωσης. Το υλικό θα αποστέλλεται σε όσες χώρες επείγονται περισσότερο ανά πάσα στιγμή.

Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο  αποθήκες (στη  Γερμανία και στη Ρουμανία), αλλά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε να δημιουργηθεί μια και στην Ελλάδα. Το σχετικό αίτημα κατετέθη στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο και τελικά έγινε αποδεκτό.

Δεν αρκεί η αλληλεγγύη

Η δημιουργία αποθεμάτων υγειονομικού υλικού όπως επίσης και εμβολίων (όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα) αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020. Αφορμή στάθηκε η αδυναμία των κρατών-μελών να ανταποκριθούν στο ιταλικό αίτημα για βοήθεια (σε προστατευτικές μάσκες, αναπνευστήρες κ.ο.κ) μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Μετά από πρόταση του επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic η Κομισιόν αποφάσισε στα τέλη Απριλίου να δημιουργήσει μόνιμο απόθεμα υλικού για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, όπως η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.

Πρόκειται για διεύρυνση του ήδη υπάρχοντος μηχανισμού rescEU της Ε.Ε., που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με τη δημιουργία ενιαίου στόλου αεροπυρόσβεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Lenarcic είπε ότι στόχος είναι η Ευρώπη να προετοιμαστεί για ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού αγοράζοντας και διαχειριζόμενη εκείνη τα αποθέματα υγειονομικού υλικού και αποστέλλοντάς τα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

«Εάν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας στηρίζεται μόνο στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών τότε τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά σε περιπτώσεις που όλες οι χώρες επηρεάζονται από μια κρίση» είχε δηλώσει ο ίδιος στις 30 Απριλίου. Θα χρειαστούν  5 με 6 μεγάλες αποθήκες μα αποθέματα για να καλυφθουν οι ανάγκες όλων των κρατών-μελών.

Ελλάδα

Η αποθήκευση θα γίνει σε εγκατάσταση έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων στην Αττική, σε περιοχή και σημειο που να έχει εύκολη πρόσβαση είτε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας είτε στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με προμηθευτές έτσι ώστε εντός 40 ημερών από την ημέρα υπογραφής της τελικής σύμβασης, αυτοί να έχουν παραδώσει το 25% της συνολικής συμφωνηθείσας ποσότητας στην Πολιτική Προστασία. Το υπόλοιπο 75% της ποσότητας οφείλουν να έχουν παραδώσει εντός 90 ημερών αντίστοιχα. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πόρους της Ε.Ε.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι