Κέρδισε στο (ευρωπαϊκό) δικαστήριο η ιδιοκτήτρια του City Plaza για την κατάληψη

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε την ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από ΜΚΟ και επέβαλε στο ελληνικό κράτος να την αποζημιώσει με 312.500 ευρώ.

Το ξενοδοχείο City Plaza, ιδοκτησίας της Μαρίας Παπαχελά, τελούσε υπό κατάληψη για τρία χρόνια (από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι το φθινόπωρο του 2019), όταν το κατέλαβαν αντεξουσιαστές για να στεγάσουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες). Η ιδιοκτήτρια προσέφυγε σε ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί ενώ είχε κάνει μήνυση και έπρεπε να εκκενωθεί η κατάληψη, καμία ενέργεια δεν γινόταν προς αυτή την κατεύθυνση. Το ποσό επιδικάστηκε επειδή δεν έγινε καμία προσπάθεια για να προστατευθεί η ατομική ιδιοκτησία της μηνύτριας.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην υπόθεση Παπαχελά  κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε «παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και από μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούσαν ως αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες».

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση του κτηρίου από δεκάδες άτομα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά κρίνει ότι αυτές δεν δικαιολογούν την τριετή αδράνεια.

Η προσφεύγουσα ζητούσε πολύ μεγαλύτερη αποζημίωση, καθώς το κτήριο είχε υποστεί ζημίες και είχε πέσει η αξία του (σκόπευε να το πουλήσει), καταναλωνόταν νερό το οποίο καλείτο η ίδια να πληρώσει, η πολιτεία της ζητούσε αυτά τα χρόνια την καταβολή  ΕΝΦΙΑ και οφειλών διαφορετικά θα προχωρούσε σε κατάσχεση της περιουσίας της και εν γένει είχε ταλαιπωρηθεί πολύ όπως περιγράφει στην αγωγή της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι