Κερδοσκόποι πίσω από τις πιέσεις στο χρηματιστήριο, λέει η κυβέρνηση

-

Προβληματισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την Τετάρτη, η οποία παρέσυρε τον γενικό δείκτη  στο -2,1%. Το απόγευμα έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση της κατάστασης, καθώς οι εκτιμήσεις στην κυβέρνηση είναι ότι οι πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιστοιχούν στις πρόσφατες θετικές οικονομικές εξελίξεις.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέξος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.

Όπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη σύσκεψη τονίστηκε πως οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών όπως:

  • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
  • Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
  • Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, διαρκής μείωση της ανεργίας και η διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης». Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση εκτιμά ότι «η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις» και όπως υπογραμμίζει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

«Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις με τις τραπεζικές μετοχές να φθάνουν στα όρια του «sell off», ενώ ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10%.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.