Κι αν πεθάνει ο Κιμ καταρρέει το καθεστώς; Διάδοχος η αδελφή του;

Τι θα συμβεί στη Βόρεια Κορέα αν πεθάνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν, Νεφέλη Λυγερού

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς η υγεία του φέρεται να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με το CNN να υποστηρίζει ότι έχει υποβληθεί σε εγχείριση στην καρδιά. Η ιαπωνική εφημερίδα «Shukan Gendai», το περασμένο Σάββατο (25/04), ισχυρίστηκε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε «κωματώδη κατάσταση», στον απόηχο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών για θάνατο του Βορειοκορεάτη δικτάτορα, και το hashtag #kimjongundead δεν άργησε να εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τη Δευτέρα (27/04), δήλωσε πως «έχει μια καλή ιδέα» για την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερα και του ευχήθηκε περαστικά. Η ακατάσχετη φημολογία άρχισε όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν παρευρέθηκε, στις 15 Απριλίου, στον εορτασμό για τη γέννηση του παππού του, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Ο Κονσταντίν Ασμολόφ, ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι καμία αρχή δεν έχει επιβεβαιώσει -ακόμα και ανώνυμα- τις αναφορές. Συγκεκριμένα, ο Ασμολόφ έχει πει: «Εδώ και αρκετό καιρό είναι εκτός της δημόσιας ζωής, δεν υπάρχουν νέες φωτογραφίες του. Μπορεί να είναι άρρωστος, αλλά αυτό δεν σημαίνει θάνατο ή κώμα». Ο ειδικός σημειώνει ότι σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης, στους δρόμους της Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα θα βρισκόταν στρατιωτικός εξοπλισμός και θα διαδίδονταν φήμες, ακόμα και σε διπλωματικούς κύκλους.

«Η Βόρεια Κορέα δεν θα αποσταθεροποιηθεί»

Για το ότι «η Βόρεια Κορέα δεν θα αποσταθεροποιηθεί» μίλησε ο Εβγκένι Κιμ, ακαδημαϊκός του Ινστιτούτου της Άπω Ανατολής, και τόνισε πως το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα συνεδριάσει, θα λάβει αποφάσεις και θα δώσει εντολές σε περίπτωση που κάτι συμβεί στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι θα χάσουν τον έλεγχο του κράτους», προσθέτοντας ότι το πολιτικό σύστημα είναι δομημένο εκεί με τρόπο τέτοιο ώστε η προσωρινή απουσία του ηγέτη να μην επηρεάζει τη σταθερότητα.

Ο ακαδημαϊκός, στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως η Πιονγκγιάνγκ γνωρίζει καλά το σχέδιο που συμφωνήθηκε από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, το οποίο ορίζει την από κοινού ανάπτυξη δυνάμεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Κορέα. Έπειτα, ο Εβγκένι Κιμ σημειώνει το εξής: «Η Κίνα, η οποία βλέπει τη Βόρεια Κορέα ως ζώνη που την προστατεύει από τους Αμερικανούς, δεν θα αφήσει ποτέ τη Βόρεια Κορέα να καταρρεύσει. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, καθώς συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα».

Μεταβίβαση της εξουσίας;

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Yomiuri Shimbun», που επικαλέστηκε πηγές με γνώση των συζητήσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, η Βόρεια Κορέα έχει καταρτίσει σχέδιο που προβλέπει τη μεταβίβαση της εξουσίας στη νεότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ. Η αποκάλυψη για το σχέδιο ήρθε μια ημέρα μετά το προαναφερόμενο ρεπορτάζ του CNN περί επέμβασης στην καρδιά. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευση των δημοσιεύσεων για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Κιμ Γέον Τσουλ, άφησε να εννοηθεί πως η εξαφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη δημόσια σφαίρα -τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις- ίσως να συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού COVID-19. Πάντως, το 2014, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας απουσίαζε για 40 ημέρες και, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα πόδια και, αργότερα, εμφανίστηκε στο κοινό με μπαστούνι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι